SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

JO ile Doğal Doğum Bilinci

DOĞAL DOĞUM BİLİNCİ VE EĞİTİMLERİMİZDoğal Doğumun önemi ve kadınlarımızın bilinçlendirilmesi hakkında çalışmaların seminerler düzenlenerek bir rutine oturtulmasında Op. Dr. Hakan Çoker’in çok büyük özverisi ve başarısı söz konusudur. Op. Dr. Hakan Çoker, Marmaris’te oluşturduğu Ametist Hamile Eğitim Merkezi bünyesinde yaptığı çalışmaları ülke çapında yaymaya çalışırken, ona inanan destekçileriyle kurslarını başka şehirlerde de gerçekleştirmeye başladı. O dönemde benimle girdiği iletişim, bu yönde olan kuvvetli bir etkileşimi de başlattı. Istanbul’ da yaptığımız 3 ayrı seminer ve bu seminerler dışında Hamileler Kulübümüzde rutin derslerimin oluşturduğu potansiyele, aynı dönemde İstanbul’un Avrupa yakasında başka destekçilerin de Op. Dr. Hakan Çoker ile beraber yaptığı eğitimler hacim kazandırmaya başladı. Kıbrıs, İzmir, Ankara eğitimleri bu yönde inanan ve çalışan sayısını her geçen gün arttırırken Dr. Hakan Çoker bu konuda gerçek bir lider olmuştu zaten.

Dr. Hakan Çoker’in başlattığı çalışmaların büyüyerek devamı konusunda organizasyonlar ve eğitimlerin sürekliliği adına bir hareketin başlaması gerekliliğine olan inancımı sık sık dile getirdiğim süre boyunca konunun kişisel değil toplumsal boyut kazanmasında başrolü üstlenme düşüncesinde değildim açıkçası. Ancak diğer çalışmalarımın da bir bütünlük kazandığı bu dönemde HAMİLELER KULÜBÜ nü portal haline getirmemin sırası gelmişti. Doğal Doğum için süregelen çalışmalarımızın bir hüviyet kazanması adına DOĞAL DOĞUM BİLİNCİ adını verdiğim bu çalışmayı başlattım.

Bu çalışmada ülkemizde bize yol gösteren kişi, doktorumuz Hakan Çoker ‘ dir. Benimle ve diğer tüm destekçilerle doğal doğumun sadece ulaşması gereken seviyeye çıkması hedeflenmektir.

Bu çalışma, hastanelerimizi, doktorlarımızı ve sağlık çalışanlarımızı ve uygulamalarını kötülemek için değil, onlardan da destek görmek için başlatılmıştır. Doğumda yapılan tüm müdahalelerin, yapılması gerekliliği söz konusu olduğunda, ne kadar değerli olduğu hepimizin malumudur. Tüm tıbbi müdahaleler, doğumda ihtiyaç duyulması halinde en büyük hayat sigortalarımızdır. Dolayısıyla bu müdahalelerde doktorlarımızın uzmanlığı tartışılamaz. Bilinçlenme hareketimiz toplum düzeyinde güç kazandıkça, pek çok tıbbi müdahale için de doktorlarımızın mecburi yaklaşımları olmayacaktır zaten. Çünkü korku ile adrenalin düzeyi yükselmiş bir anne ile değil, yaşadıklarını hissedebilen bir anne ile doğumda bulunmanın onlara da yaşatacağı güzel duygular mesleki sevgilerini eminim büyük ölçüde arttıracaktır. Her bir doktorumuzun ve ebemizin, her sağlık kurumu çalışanımızın, içinde bulunduğumuzun toplumun bir parçası olduğu düşünüldüğünde, onların da yıllarca bilinçaltına empoze edilmiş olan “doğum-sancı” eşleştirmesi ile olaya yaklaşabilirliği mümkündür. Bu nedenle DOĞAL DOĞUM BİLİNCİ ile başarmaya çalıştığımız asıl gerçek , doğumun sancı ile eşleştirilmesini unutturmak ve doğumun doğallığının sadece SEVGİ ile anılabileceğinin altını çizerek bilinçlere yerleştirmektir. Doğuma saygı, anneye ve bebeğe saygı, doğumun temelindeki SEVGİ ye saygı ön koşuldur. Tüm müdahaleler ise sadece bebeğin ve annenin sağlığı için gereklilik halinde kullanılabilirliği olan büyük desteklerdir.

JALE DURAL



Doğumda Bebekler Ağlamalı mı?

Doğum anı ve doğumdan sonraki ilk birkaç saat bebek-anne bağının kurulması açısından kritik saatlerdir. Hiçbir müdahale veya ilaç etkisi altında kalınmadan yapılan doğumlarda anne ve bebeğin karşılıklı salgıladığı hormonlar bu ilk aşkın kurulmasında hayati rol alırlar. Bu ilk aşk dolu sevgi bağının kurulabilmesi için doğal olarak doğan bu bebeklerin annelerinden uzaklaştırılmak yerine kordonu bile kesilmeden anne kucağı ile buluşturulması gerekir. Bu sayede doğumda bebekler üzerinde oluşabilecek psikolojik travmalar hiç yaşanmaz, bebek kendini güvende hisseder, sevildiğini hisseder.
DOĞUMDAN SONRA İLK BULUŞMA ÇOK ÖNEMLİDİR
Bu ilk dakikalarda anne-bebek bağının en kısa sürede kurulması artık tartışma olmaktan çıkmış insancıl ve bebeğe saygılı doğumun vazgeçilmez bir gerçeği olmuştur. Peki gerçekler bu kadar önümüzde olduğu halde
biz doktor ve ebeler doğum anına ve bebeğin doğumda yaşadıklarına ne kadar saygılıyız ?

Ülkemizde yapılan standart bir doğum anında bebeklerimizin yaşadıklarına bir bakalım..
Doğum odasında bir kargaşa, bir koşturmaca, bir gürültü hakimdir.
Doğum yapmak üzere olan kadına enerjisinin büyük kısmını açılma döneminde dikkatsizce harcadığından yorgundur.
Gebemize sürekli neler yapması gerekiği yüksek sesle anlatılmaktadır. Zaten panik bir halde olan gebemiz bu anlatılanların çoğunu duyamaz bile, tek yapmak istediği biran önce doğurup bu gerginlikten kurtulmaktır. (aslında farkında olmadan bebekten kurtulmaya çalışmaktadır.)
Bir de bizlerin daha çok ıkınması için dikkatsizce sarf ettiği "çabuk ıkın, bebeğin zor durumda, yoksa ölür.."gibi cümleler onun tedirginliğini ve başarısız olma ve bebeğini kaybetme duygularını arttırır.
Bu olumsuz şartlar altında bebeğimiz bir şekilde başını çıkarır...

Devamını oku...
 

Doğumda Korkunun Hikayesi

DOĞUM VE KAVUŞMAGünümüzde büyük bir çoğunluk doğumun ağrısız olamayacağına inanıyor. Peki bu inanç ne zaman başladı? Doğum hep ağrılı mıydı yoksa ağrı kavramı yüzyıllar içinde yavaş yavaş mı oluştu?

 Günümüze gelene kadar doğumun neden bu kadar ağrılı olduğunu anlamak için doğumun tarihine bakmamız gerekiyor. Helen Wessel yazdığı Doğal Doğumun Coşkusu - isimli kitabında doğum ve dinin aile düzenleri üzerindeki etkilerini anlatırken M.Ö.3000 yıllarına kadar gittiğimizde komplikasyon olmadığı sürece kadınların doğal ve çok az bir rahatsızlıkla doğumlarını yaptığını anlatıyor. O dönemlerden yüzyılın başına kadar geçen bu sürede annelik kutsanır, anneler toplumda korunurdu. Bebeğin oluşumu hakkında yeterli bilgiler yokken kadınların istemleri sonucu hamile kaldıklarına inanılırdı. Bu yüzden bir kadın doğum yaptığında tapınaklarda toplanılır, doğum ve anne kutsanırdı. Doğumda ağrı ve komplikasyonlar akla bile gelmez, doğumun ve bebeğin kutsallığı yaşanırdı. Doğum yapacak kadınlar bölgenin bilge kadınları tarafından şefkat ve güvenle yönlendirilirlerdi. Kadınlar hayat veren ve iyileştirenlerdi. Erkekler yiyecek bulur,ağır işleri yaparlardı. Görevleri farklıydı ama eşittiler.


Tıp eğitiminin ilk yazılı belgelerine doğru baktığımızda Hipokrat ve Aristoteles'in yazılarında da

Devamını oku...
 

Babalar ve Hamilelikte Yoga-Pilates

KARTANELERİNDEN GÜL VE DERYA VE KARINDAKİ DURUBEBEK

Hamile yogası sırasında baba adayı neler yapabilir? Çok şey. En başta herşeyi anneyle beraber yapabilir bence. Onunla aynı anda nefesini ayarlar. Bunu ona da hissettirir. Bağdaş kurunca sırtını sırtına dayayarak destek olur ki bu özellikle meditatif duruşlarda manen de büyük destek hissettirir anneye.

Duruşlarda destek olabilir, yoga sırasında olabilecek kasılma ve kramplarda , kasılan yere hafif ve şefkatli temaslarla, asla ovalayıp, hırpalamadan masaj yapabilir.

Nefesleri, doğum nefeslerini özellikle onunla el ele aynı anda çalışabilir. Kadın doğum başladığında ne olursa olsun panikleyebilecektir. Kasılma sırasında elini tutup, ona bakarak, onunla beraber nefesi üfleyip, kasılmanın dagılmasına kadar acıyı daha az hissedilir hale getirmeye çalışan bir eş ,  kadının hayatı boyunca unutamayacağı bir şeydir.

Kasılma  basladığında omurganın 2 yanı boyunca dogru masajı yapabilir.. Bunları ancak hamilelik döneminde pratiklerle geliştirebilir. Teorik olarak ögrenmek tek başına işe yaramaz, çünkü doğum başladığında erkek daha fazla panikleyebilmektedir. Oysa pratik sayısı arttıkça, baba da daha kontrollü olabilir, ve kadına  telaşlandığında güven verici , destekleyici bir pozisyonda hakim olabilir.

Hamilelik boyunca , kadının bedeninde gereken kasların esnekliği ve kontrolü için, onunla beraber egzersiz yapabilir ve hatta hareketin içinde de olabilir babalar..

Devamını oku...
 

Baba Olmak Ve Hamile Eğitimi

BABAYLA BEBEK ARASINDABaba olmanın duygularını sizlere anlatmayı düşünürken, kendi kızımla yaşadıklarım aklıma geldi.2000 yılında eşimin hamileliği döneminde yılda 1000 doğumun sorumluluğu aldığım Sürmene’de çalışıyordum. Tahmin edeceğiniz gibi çok yoğun geçen bir günün ardından hep eve yorgun geliyordum. O günleri düşündüğümde, hamilelik ile ilgili çok az anı hatırladığımı fark ediyorum. Birçok doğum uzmanı gibi muayenelerde bebeğe odaklanıyor, bir problem olup olmadığına bakıyordum. Hamilelik döneminde eşimin yaşadığı değişimler gözümden kaçıyordu.

Kızım doğduktan sonra da uzun süre adapte olamadım. Sadece annesine ihtiyacı varmış gibi geliyordu. Ara sıra onunla ilgilenmek beni yeterince tatmin ediyordu. Ancak eşim aynı fikirde değildi.

Devamını oku...
 

Sizin Köşenizdeyim

Bu portalda sizin bir köşeniz var… SİZE BİZEPaylaşımlarınız için… Değerlendirmeleriniz, önerileriniz, mutluluklarınız, acılarınız, meraklarınız, heyecanlarınız için. Aklınıza gelen her şey için… Kalbinizden geçenler için… Unuttuklarınız için.. Hatırlatmak istedikleriniz için… Dostluklarınız için… Özlemleriniz için... Hayal ettikleriniz için… Ben buradayım… Siz orada… Ama” biz” varız bundan sonra…

SEVGİLERİMLE - JALE DURAL

 

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/hamilelerkulubu.com/httpdocs/templates/ja_pyrite/html/pagination.php on line 133
Sayfa 36 - 38