SİTE: Ana Sayfa EĞİTİM Kurs, Seminer, Organizasyonlar Janet Balaskas İle Aktif Doğum Kursu Harikaydı
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Janet Balaskas İle Aktif Doğum Kursu Harikaydı

alt

Marmaris’te uluslararası doğuma hazırlık kurslarının organizasyonları devam ediyor.Geçen yıl 1. HypnoBirthing kursunu  Marmaris'te yapmıştık. Bu yıl Uluslararası Aktif Doğum Kursu 28-30 mayıs 2010 tarihlerinde yine Marmaris’te yapıldı. Davetlimiz  İngiltere’de 1970’li yıllarda aktif doğum hareketini başlatan ve hastanelerin doğuma yaklaşımını değiştirmeyi başaran Janet Balaskas’tı.

Janet Balaskas geçen yılki HypnoBirthing kursuna öğrenci olarak gelmişti. 25 yıldan beri doğuma hazırlık eğitmeni olarak çalışan Janet Balaskas, birçok ülkede binlerce kadının doğal, coşkulu ve güvenli bir doğum için kendi içgüdülerine güvenmeleri konusunda eğitimler vermiştir. Yazdığı Aktif Doğum (Active Birth) kitabı ilk olarak 1981 yılında yayınlanmış ve birçok ülkede basılmıştır. Bu ülkelerde doğum yapan kadınların ilham kaynağı olmuştur.  Janet Balaskas aynı zamanda Aktif Doğum Hareketi’nin de kurucusudur.  “Doğuma Yoga ile Hazırlık” (Preparing for Birth with Yoga) ve “Su Doğumu” (Water Birth) kitaplarının da yazarı olan  Janet Balaskas birçok ülkede eğitimler vermiştir.


Aldığı HypnoBirthing eğitimi sonrasında Londra’da HypnoBirthing kursları da düzenlemektedir. Verdiği Aktif Doğum kursu HypnoBirthing eğitimi ile beraber daha da güçlenmektedir. Her iki eğitimin de temeli, korkusuz, kolay ve coşkulu bir doğumun birçok anne ve bebek için mümkün olabileceğine dair derin inanca dayanır.

Özel eğitim tekniği kadınlara, kendi bedenlerinin mucizevi potansiyelini anlamalarında onlara güç verir. Doğum yapma ve anne

lik rollerinde kendine güvenli ve korkusuz olmalarını sağlar.

Çalışmaları hamile eğitimi, ebelik ve doğum pratiğinde devrim yaratmıştır. Halen düşük riskli normal doğumlar için dünyadaki değişime katkıda bulunmaktadır.

Türkiye’de verdiği bu ilk kursta 40 katılımcıyla beraber çalıştık. Bunlar arasında Türkiye’nin birçok ilindeki hemşirelik yüksek okullarından öğretim görevlisi ebe ve hemşirelerin yanı sıra, kadın doğum uzmanları, yoga ve pilates eğitimcileri, hamile eğitimcileri vardı. 3 gün boyunca Janet’in mükemmel sakinliği ve bilgisini paylaştık. Janet doğumu ve doğumun doğallığını anlatırken, doğumu kolaylaştıran aktif duruşların açıklamalarını yaptı. Her sabah 1 saatlik yoga seanslarında beden hareketi, gevşeme ve nefesin normal doğuma katkılarını katılımcılar uygulayarak gördüler.

Doğum yolunda gerekli hazırlıkların yanı sıra, ideal doğum ortamlarını da konuştuk. Doğumun temel hormonları olan oksitosin ve endorfinin doğru salgılanabilmesi için gerekli olan mahremiyet, sessizlik, karanlık ve güven ortamının önemini vurguladık.

Bunlar sağlandığında doğumların ne kadar kolay ilerleyebileceğini gördük.

Sıra doğuma geldiğinde yanlış ıkınma tekniklerinin doğumu nasıl bozduğunu izledik. Doğumun bu aşamasında anne ve bebeğinin birlikte uyumlu çalışmalarına tanık olduk.

Son 3 kursumuzda bizi yalnız bırakmayan psikodrama terapisti ve eğitimcisi sevgili Neşe Karabekir yine bizlerleydi. Kurs boyunca yaptırdığı çalışmalarla bizlere bir başkasının penceresinden bakabilme gücünü gösterdi. Özellikle doğum anında var olan herkesin diğerlerini yani anneyi, babayı ve bebeğini daha iyi anlamamızı sağlarken, aynı zamanda bu duyguları bedenimizle de yaşamamızı sağladı. Kurs sonrasında sadece sağlık personeline yönelik hazırladığı psikodrama çalışmalarına katılan ebelerimiz, çalışmadan olumlu birçok duygu ile ayrıldılar.


Türkiye’de doğal doğumun öneminin anlaşılması ve bu yolda eğitimlerin sıklaştırılması yolunda bu kursun çok önemli hatta tarihi bir kurs olduğunu düşünüyorum. Burada eğitim alan öğretim üyelerimiz kurstan büyük bir motivasyon ve güçle ayrıldılar. Şimdiden bilgilerini öğrencileri ile paylaşma konusunda heyecanlılar.

Dr. Hakan Çoker


 

BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...