SİTE: Ana Sayfa JALE JO ile Doğal Doğum Bilinci Ağzımızın Suyunu Akıtan Zararlı: Glutamat
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Ağzımızın Suyunu Akıtan Zararlı: Glutamat


"Ne kadar lezzetli... Yedikçe yiyesim geliyor, doyamıyorum". "Anneminkiler gibi..." Yabancı olduğunuz bir söylem olmasa gerek... hem de hazır paketli bir ürün için söyleriz bazan bunu...

Sevgili üreticilerimizin malzemeden tasarruf etmesine ama aynı zamanda bizlerin ağzımızın suyunun akmasına neden olan vazgeçilmez ürünleri olan sevgili glutamatı kısaca anlatayım. Özellikle siz hamilelerin dikkat etmesi gerekiyor bu masum katkı maddesine !

Japonya'da rastgele bulunan ve modern zamanın tatsız gıdalarına tat veren bir katkı maddesidir. En önemli özelliği ağzımızın suyunu akıtmasıdır. Tükürük salgılanmasını artırır ve iştah yapar. Yedikçe yemek isteriz ve şöyle deriz " ne kadarda lezzetli, annemin çorbası gibi".

Koca bir yalandır tabii ki...

Önceden buğdaydan yapılan glutamat 1960 dan sonra genetiği değiştirilmiş bakterimiz sayın "Corynebacterium glutamicum" tarafından üretilir oldu. Üstelik deklare etmek zorunda da değiller. Ne güzel değil mi?

Sorumlu makamlarca " zararsız " olarak adlandırılan glutamat halbuki oldukça sorunludur. Bilinen en yüksek nörotransmitter'lerdendir, yani sinir hücrelerinin iletimini sağlayan maddeler. Yani uyarıcı !

Fare deneylerinde yüksek dozlarda hormon dengesinin alt üst ettiği görülmüştür. Fareden 5 kat daha hassas olan insanda da benzer etkileri olduğu bilinmektedir. Parkinson, Alzheimer, Epilepsi gibi rahatsızlıkların beyindeki glutamat dengesindeki sorundan kaynaklandığı da bilinmektedir.

Siz hamileleri ilgilendiren en önemli konu ise yüksek dozlarda glutamat beyin kan bariyerini ve Plasenta bariyerini geçebiliyor olmasıdır. Hamile iken yüksek dozda tüketim yapan annelerin çocuklarında ileride kısırlık, kısalık ve glutamat hassasiyeti oluştuğu hayvan deneylerinde ispatlanmıştır. Ayrıca ileriki yaşamlarında yağ depolama oranları çok daha yüksektir ve glucocorticoid salgılanması da artmaktadır. Dobiş çocuklar olmaktalar !

Yüksek doz nedir? Günde kg başına 10gr. Ancak daha önce karbonhidrat tüketmediyseniz veya ilk glütamatlı yemek tükettiyseniz bu faktör düşmektedir. Yani aç karnına ve sadece (örn :hazır çorba) glutamatlı yemek tükettiyseniz çok daha hassas oluyoruz. Gıdaların içinde ne kadar glutamat olduğu yazmadığına göre, ne kadar tükettiğinizi bilemezsiniz. Ve insanların bazılar bu maddeye karşı alerjik olabilmekteler. Çin restoranı sendromu diye tıp literatürüne geçmiş olan bu alerjik reasiyon baş ağrısı, kusma, bulantı ve hazımsızlık ile kendini gösterir.

Komik olan ise organik üretim yapanların bile bu maddeden vazgeçebilmiş olamamasıdır. Üretim sırasında elektrik verilen ürünlerdeki doğal glutamat oranı 2 katına çıkmaktadır. Başka " doğal" yöntemlerde vardır.

Hamileler için özellikle 6. aydan sonrası çok tehlikelidir. Bu dönemde bünye glutamatı çok zor atabilir ve ihtiyacından dolayı yüksek oranlarda aç karnına bünyesine almasından dolayı.

Burada her üreticiyi suçlamak istemem ancak biz tüketicilerin devletlerimiz tarafından yalnız bırakıldığını da düşünmekteyim. Toplamda 3000den fazla kimyasal kullanılmakta olup sadece 300 tanesinin "içindekiler" kısmına yazılmak zorunda olmasıda bunun en güzel ispatıdır. İçindeikiler kısmını okuyarak ürün hakkında "hiç" bir fikrimiz olamıyor maalesef.

Şükür ki hnüz glutamat içindekiler kısmında yazılı ve dikkat etmenizi öneririm. Hazır çorba, bisküviler, salata sosları, donmuş gıdalar, gofretler.... Saymakla bitmez aslında. Bu hassas döneminizde dikkat ederseniz en azından yavrularımızın ileriki yaşamında "gıda devlerinin" avları olmalarını bir miktar önleyebiliriz. Çünkü bebek iken bu maddenin bağımlısı olabiliyorlar.

Saygılarımla.

Fizyoterapist

Oguzhan Söylemez

 

BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...