SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Diş Buğdayı Ritueli

Diş Buğdayı aslında çok eski bir rituel... Yabancıların BabyShower ları varsa bizim de bu tip rituellerimiz var ve çok daha da anlamlı olduğu kesin. Bebeğin daha ilk aylarında sevenlerin de biraraya toplanması ve kutlama yapması için de güzel bir bahane. İnanışa göre bebeğin gelecekte hangi mesleği seçeceğine kadar varan bir anlamı da işi gizemli kılıyor. Sağlam dişleri olması temennisiyle başlayan bir adet.. Zaten ileri yıllarda bu dişlerle ilgili daha neler neler var herkes bilir. Düşen süt dişi, biryerlerin çatısına atılır. Veya yastık altına konur, dilek dilenir. Konumuz tabi bu değil  henüz süt dişinin çıkış kısmındayız.

Bu rituellerden örnekleri vereceğiz burada.

Mesela Duru' muzun Diş Buğdayını annsi Sevgili Gül bizlerle şöyle paylaşıyor:

Aslında daha çok Anadolu geleneklerinde yer alan diş buğdayı, çocuğun dişlerinin daha sağlam olması, çabuk büyümesi ve rızkının artması niyeti ve dileğiyle aile arasında yapılan bir kutlamaymış. Tabii, biz metropol insanları, aynı mahallede ve birbirine bir adım uzaklıkta yaşayan Anadolu insanına kıyasla, sıklıkla biraraya gelemeyişimizden ötürü, bu merasimleri kanımca biraz daha abartarak kutluyoruz. Fena da yapmıyoruz. Buğday bahane yani..

Bir iki defa arkadaşlarımın yaptığı diş buğdayı partilerine katılmış olduğumdan, ne tür bir seremoni olduğundan az çok haberim vardı. Olaya biraz daha hareketlilik ve yaratıcılık katmak adına birkaç detay daha ekledim. Aslında sadece ben değil, Duru iki ailenin de ilk ve şimdilik tek torunu olduğundan oldukça hummalı bir hazırlık yaptığımızı söylemeliyim.

Kutlama mekanı, Duru'nun babaannesinin evi olduğundan buğday ve genel menüyü babaanne, büyük teyze ve halalar hazırladı. Ben de dün okuldan gelişimle birlikte bir haftadır kafamda kurguladığım hazırlıkları yapmaya giriştim. Öncelikle küçük buğday kaseleri için kurdele ve nazar boncuklu süslemeleri yaptım. Ardından uzun zamandır yapmayı istediğim şeker hamurlu kurabiyeye başladım. Şeker hamuru öyle her yerde bulunabilen bir şey değil. Sevgili Deryacığım da beni kırmadan alıp geldi. Aslında diş şeklinde de bir kalıbım olsaydı iyi olacaktı, ama sipariş etmek için yeterli zamanı bulamadım. Ben de hepsini tek tek bıçakla kestim. Bu yüzden düşündüğümden daha uzun bir vakit aldı. Bir tane edinmek isterseniz, pasta malzemeleri sitesini ziyaret etmenizi öneririm. Bu arada akıl hocam Yasemin'i de sürekli arar vaziyetteydim. Malum, şeker hamurlu kurabiye ve pasta konusunda çok yaratıcı ürünler yapıyor bu ara. Neyse, 19 tane diş şeklindeki kurabiyeyi beyaz şeker hamuruyla kapladım. Derya da pembe şeker hamuruyla, muzip yüz ifadeleri yaptı. Profesyönel açıdan kötü ama bizim açımızdan acayip eğlenceli geçti bu kurabiye faslı. Kurabiyeler hazır olup, tabaklara dizildiğinde mutfak rezalet bir haldeydi ama önemli olan sonuçtu. Diş buğdayına özgü pastamızı da pastaneden aldığımızda babaanneye gitmek için çoktan geç kalmıştık bile. Neyse ki biz bizeydik, yabancı yoktu.

Babaannenin evi tam bir parti mekanı olmuştu ve misafirler dört gözle ve aç karınlarla bizleri ve tabii ki günün kızı, Duru' yu bekliyorlardı. (Bu arada anneanne ve grubu taa Avrupa yakasından geldi bu fırtınada, ama biz gelemedik.) Lezzetli bir yemek faslından sonra diş buğdayı seromonisine geçtik. Masaya steteskop, makas, kalem, kitap, t-cetvel, tv kumandası, mouse ve fırça koyduk. Geleneklere göre, Duru bir zaman gelip tam 28 (yirmi yaş dişerini saymıyorum) sağlıklı dişi olan bir genç kız olduğunda acaba hangi mesleği seçeceğini görme umuduyla yapılan bir uygulama. Duru, öncelikle ona bakan meraklı gözlerden kedini alamadığı için önüne konan eşyaları görmedi bile. Masanın üstünde yüzüstü bacaklarını salladı durdu. Baktık olmayacak, sessizleştik ve pozisyonunu değiştirdik. Bizimki direk kitaba doğru bir hamle yaptı. Kocaman, kalın ve bir o kadar da ağır kitabı, küçücük kollarıyla kaldırdı ve hoooop okumadan önce bakalım tadı nasılmış diye hemen ağzına götürdü. Belli ki tadını beğendi, koydu kucağına, bu sefer acaba nasıl ses çıkar ki bundan düşüncesiyle, iki eliyle kitabı bateri gibi kullanmaya başladı. Acaba bizim kız popçu, şarkıcı filan olacak da, biz mi kendimizi 'aman da yavrum kitapkurdu olacak' diye avutuyoruz, emin değilim. Sonra, kafasının üstüne bir tülbent tutup, dualarla pişmiş buğdaydan serptik. Buğdayla birlikte minik hediyeler de serpildi.


Bu merasimin ardından, çay ve hediye faslına geçildi. Duru' nun ilk dişini görenlerden Banu Halası, birbirinden güzel hediyelerle 9-12 ay gardrobumuzu şimdiden tamamlamış. Diğer hediyeler için de bütün ailemize teşekkür ediyoruz. Günün son etkinliği olan pasta konusunda halalarla birbirimize karşılıklı sürpriz yapmışız. Şanslı kız Duru, biri resimli, biri elinde diş getiren palyaçolu iki pasta kesti. Şanslı kız.. İlk göz ağrısı olanlardan.. Olacak o kadar..

Sevgili Seçil Diş Buğdayını nasıl anlatmış ona bakalım:

İŞİN BUĞDAY KISMI
1- 20 küsür kişi için 1 kg buğdayı geceden haşladık. (çok geldi, zaten tadımlık olsa yeter)

2- Kaselere çeşitli tatlandırıcılar koyduk. Zira o buğday tek başına gitmiyooo (tuz, toz şeker, pudra şekeri, badem, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, ceviz, kuru dut, meyve kuruları, bonibon, jelibon, kuş lokumu, akide şekeri kırıkları, vs -senin yaratıcılığına kalmış)

3- Onun dışında kimin canı ne yemek istiyorsa önden öğrenip ona uygun şeyler yaptık. (poğaça, börek, bilmem ne:))

İŞİN SÜS KISMI
1- Buğdayları servis etmek için kağıt/plastik bardaklar tercih edebilirsin. Bardakların etrafına mavi kudelalar çekip, silikonla yapıştırabilirisin. Yapıştırdığın yer belli olmasın dersen bir nazar boncuğu, uğur böceği en olmadı kumaş ayıcık gibi birşeyle tutturabilirsin. (Gözünde büyütme akşamdan akşama yapsan max. 2 gecede biter)

2- Gelenlere anı olsun diye birşeyler hazırlayabilirsin. Mesela küçük mavi şeffaf kesecikler. İçine şekerleme ya da lavanta koyarsın. Üzerini de bi cam emzikle bağlarsın, şahane olur valla;) (ben mevlütte şekerleme kesesi yapmıştım, pek şık olmuştu)

3- Odayı/evi balon ıvır zıvır süsleyebilirsin.

İŞİN ADET KISMI
1- Buğday bardaklarından birinin içine 5 kuruşu strece sarıp atıver. Kime çıkarsa sen minik bir hediye ver. Eşarp/şal gibi. Ona da bebişi baştan aşağı giydirmesini ya da hediye almasını söyle. Adet öyle zaten çoğu kişi bilir.

2- 32 tane buğdayı al hafif suda beklet, yumuşasın. iğne ile 16 tanesini ipe diz, ortasına nazar boncuğu, cam emzik vs koy, tekrar 16 tane diz. Her iki yandan mavi kurdelaya iliştir. bekle kurusun bebişin boynuna tak o gün.

devam edecek....

 

Uzmanlarımıza Dair

Jale DuralUzmanlarımız… Öncelikle belirtmek isterim ki, uzmanlık isteyen konuların her biri kendi başına aslında bir portal içeriği taşımaktadır. Spesifik özellikleri ile ön plana çıkan her bir uzmanımız, sevgisiyle ve bizim yaptıklarımıza olan inancıyla burada bir araya geliyor.

 

Uzman dendiğinde bunu farklı açılardan ele alıp kısa kısa değinmek isterim.

DDB dediğim, Doğal Doğum Bilincinin içeriğinde yer alan uzmanlarımız, doğumu doğal yaşamayı arzu eden herkesin bir rehber gibi bizden faydalanarak doğru adreslere ulaşabilmesinin mümkün kılınması amacıyla bu başlık altında toplanmakta…Hiçbir DDB –doğal doğum bilinci- uzmanı, bana bağlı değil, bir alt ekip değil, bir organize edilmişliğin içinde birlik değil... Her biri çok değerli bilgi ve birikimleriyle, doğumun doğallığına ve özüne duyduğu saygıyla, kalpten bir yaklaşımla, doğumda doğallığı savunan   ve bu uğurda çaba harcayan profesyonel kişiler… Doktor Hakan Çoker dışında bu sisteme gönül vererek çalışan tüm doktorlar da, ebeler de, doğum koçları da, hastaneler de, klinikler ve doğum evleri de, hemşireler de DDB uzmanları arasında değerli bir yere sahip. Onları bulabilin, ulaşabilin, referans istemeniz ve aramanız gerekmesin diye  benim arzumla burada yer almaktalar. Hiç biri reklam için burada değil.

Sonra mutlu ve özel anların o ana sabitlenerek saklanmasını sağlayan, yıllar ve mesafeler ötesine taşıyan fotoğrafların ve her türlü görselin yaratıcıları da var.. Yarattıkları albümler, yaratılmış en güzel mucize olan bebeklerimizle olan o ilk büyülü anların zaman içinde aynı değeriyle taşınmasına aracı oluyorlar.. Anne kalbinin asla unutmayacağı o anları, diğer sevdikleriyle ve en önemlisi o mucize bebeğin kendisiyle, yıllarca sonra paylaşabilmeleri için.

Diğer konularda uzmanlar da var… Doğal yaşamın konularının uzmanları, doktor uzmanlar, özel konularda çok emek ve tecrübe sahibi olup artık uzmanlaşmış anneler, eğitimciler, danışmanlar ve daha pek çoğu, bu bölümde kendi köşelerinde bloglarını oluşturabilecekler. Sorularınıza cevaplar yazabilecek, soru sorabilecekler. Bu çoğumuzun en büyük ihtiyacı... Çünkü o kadar ortak problemler yaşıyoruz ki çoğu zaman… Aranızda uzmanlığıyla farkı fark edilen kim var ise keyifle tanımaya hazırım…Bana yazın...

İçten sevgilerimle…..

Jale Dural


BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...