SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

BEBEĞİNİZ YAMUK MU EMEKLİYOR?

Sevgili anneler, babalar, biricik yavrunuz bebeğiniz 6 ay civarında oturmaya, 6-9 aylıkken emeklemeye, 9-12 ay civarında ise ilk adımlarını atmaya başlar. Bu süreç her bebekte az çok değişiklikler gösterebilir. Bu normaldir. Doğumdan sonra bebeğinizin doktoru mutlaka bebeğinizde gereken kontrolleri yaparak doğum sonrasında olabilecek sorunlara çözüm kapısını da açacaktır. Ancak bebeklerimizin kas-eklem-kemik ve nörolojik gelişimi o kadar hassastır ki bilmeden yapabileceğimiz hatalar veya bebeğimizin gelişimi ile ortaya çıkabilecek bazı sorunları bilinçli olmazsak gözden kaçırabilir ve geri dönüşü zor veya imkansız durumlarla karşılaşabiliriz. Bu nedenle bebeğimizi büyütürken bazı konulara dikkat etmemiz gerekir.

Diyelim ki çok tecrübesiziz ve bebeğimizin altını değiştirirken ve onu yıkarken bazı detayları gözlemleyemedik...

Hatta kucağımızda taşırken, zamansız ve yanlış olarak kanguru dediğimiz anne kucaklarına bebeğimizi asarken, 11. aydan önce yürütece koyarken, kundak yaparken, hop hop diye zıplatacağımız aparatlara koyarken vb farkına da varamadık... Kucağımızda hep tek tarafta bedenimize dayadık, bebeğimiz hep tek taraftan kalçadan destek aldı veya bebeğimizi hep aynı yöne yatırdık vb Bilmeden yapılan benzer hatalar...


O zaman bebeğimizin büyüme aşamalarında iyi bir gözlemci olacağız.

Mesela oturmaya başladığında bakacağız, hep aynı tarafa mı kaykılıp devriliyor?

Oturma şekli onda rahatsızlık ve tepki mi yaratıyor?

Sindirimde ve boşaltımda sorunlar var mı? Sebepsiz uzun ağlamalar var mı?

Emeklemeye başladı ama yengeç gibi mi gidiyor?

İlk adımlarını atarken hep tek tarafa farklı mı basıyor veya yatıyor?

Genelde bebeklerin şirinliği karşısında anne baba ve büyükler bebeğin devrilmesine, yamuk emeklemesine vb gülerler, ona karakter özelliğiymiş gibi yakıştırmalar yaparlar ve gözden kaçırırlar ki aslında bebeğin kalçasında bir sorun vardır, Femur başı ile kalça bağlantısında uyumsuzluk olduğu için, omurgaya da yansıyan ve gelişimi boyunca artarak büyüyecek bir sorun zincirinin başındadır bebeğiniz. Ortopedik sorunlara da sebep olacak bu durum, omurga içinden geçen sinir ağının bedene ve iç organlara dağılımında da sorunlar yaratacaktır.

Kalça çıkığı yürüyene kadar belirti vermediği için anlamak zordur.

O nedenle -

Bebeğinizde oturma, emekleme ve ilk adımlarda asimetri ve/veya zorlanmalar varsa

Bacaklarda uzunluk farkı,

Ayaklarda şekilsel bozukluk,

Bacaklardaki kıvrımların farklı olması,

Bacaklardan birinin diğerine göre daha az hareketli ve daha az esnek olması,

Altını değiştirirken kalçalardan birinin veya ikisinin yeterince açılmaması,

Yürüme başlangıcında sendeleyerek yürüme,

Yaşıtlarına göre geç yürüme,

İki taraflı çıkıklarda ördek gibi yürüme.

Kalça çıkığının dereceleri vardır ve ilk 6 ayda tespit edilmesi son derece önemlidir.

O nedenle bebeğinizi mutlaka izleyin... Nasıl taşımak doğrudur, nasıl bezlemek doğrudur, nasıl yatırmalı, nasıl oturtmalı, nasıl egzersizler yaptırmalı, nasıl gelişimini kontrol etmeli vb konularında mutlaka bilgi sahibi olun.

İyi ve uzman bir CHIROPRACTER desteği ile doğumdan sonra ve büyüme ataklarında, yani oturma, emekleme ve ilk adımlar sürecinde bebeğinizin gelişimini mutlaka destekleyin. Biz Hamileler Kulübü anneleri ile doğumdan sonra bebeğimizin gelişimi sırasında sevgili Chiropracter Dr. Hokan Scheibe ile çalışmış ve çok faydasını görmüştük.  Sebepsiz ağlamalar, fazla gaz, kolik, sorunlu uyku gibi problemlerde dahi chiropractic desteğin önemi tartışmasız çok büyük.

Bebeğinizi götürdüğünüz doktorunuz ile de omurgası, iskelet kas sisteminin gelişimi, nöral gelişimi vb konularda mutlaka detaylı olarak iletişimde olmayı ihmal etmeyin.

Çıkık ilk 3 ayda tespit edildiğinde sadece çift bez uygulaması, Pavlik bandajı ya da Frejka yastığı gibi basit yöntemlerle sorun tedavi edilebilir.

6-10 ay arasında fark edildiğinde alçı tedavisine başvurulur.

Bu işlemde, anestezi altında hastanın belinden bacak ucuna kadar uzanan alçı uygulanır. Alçı 1.5 ay kalır, ardından çıkarılıp yenisi yapılır.

Sorunlu bacak toplam 3 ay alçıda kalır, bazen üçüncü kez alçıya ihtiyaç duyulabilir.

Bunlara hiç gerek kalmaması temennisiyle

Sağlıklı ve mutlu bebeklerimizle

Sağlıkla güzel günlere