SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Boynumuzda Adeta Pranga...Ağrılar

     alt

Günümüzde boyun ağrısı o kadar çok insanı vuran bir gerçek ki, çoğu insan hayatı boyunca bu ağrıyla yaşamayı doğal kabul etmiş bile, çünkü sınırlı hareket kabiliyetini sorgulamasına gerek olmamış hiç. Herkesi öyle zannetmiş hatta, doğalın o kadar olduğunu sanmış. Bu gözleri yavaş yavaş bozulduğu için bunu farketmeyip de birgün şakalaşırken arkadaşının gözlüğünü taktığında gördüğü dünyanın netliği ile şaşkına dönerek, göz bozukluğunu öğrenen kişilerin durumu gibi.

 

Oysa boyun ağrıları ve hareket sınırlılığı hiç de doğal değil. Ve yapılabilecek çok şey var.


En başta boynumuza zarar verdiğimiz konuları bilmemiz gerekiyor ki düzeltmekte ilk adımı atabilelim. Duruş bozukluklarının hepsi bir kere en başta boynu da etkiler. Genelde insanlar boynunu öne uzatarak yürür veya durur. Bu kötü bir alışkanlık olsa da sırt ve karın kasları o kadar zayıftır ki çoğunda, boynun üstünde normal duracağı bir omurga sözkonusu değildir. Medeni hayatın gölgesinde tembelliğin alışkanlık haline geldiği yaşam alışkanlıkları ile omurga güçsüz ve esnek olmayan bir haldedir. Omurgayı ve duruşu destekleyen kaslar ve bağların da zayıf olması ile duruş yerçekiminin etkisiyle gittikçe bedeni kısaltan bir gidişle formu değiştirir.


Omurganın doğal S formuna göre şekillenen bedenimizde, ağırlık merkezinin olması gereken yerinde durabilmesi için beden kendini sürekli dengelemeye çalışır. Karın kası zayıf oldukça bel lordozu yani beldeki çukur kıvrım da artar bunu dengelemek için boyun daha da öne uzanmaya başlar. Bu durumda sırt kamburu yükselmeye başlar. Artık birbirini tetikleyen bir duruş bozukluğunun süregeldiği döngünün içinde sadece ağrılarla boğuşma başlamıştır. Ağrının birini iyi edersiniz, diğeri başlar. Çünkü temel S formunda oluşan arıza, düzelen bir yerin dengesini başka ağrıya sebep olacak değişimle dengelebilmiştir ancak.


Bu durumda en temelden söylenecek tek şey, simetriyi sağlayarak bedenin BEYİN GÖZÜYLE VE SİNİR SİSTEMİ ARACILIĞIYLA EN UÇ NOKTAYA DEK GÖREREK İYİLEŞTİREBİLECEĞİ BEDENE KAVUŞMANIZI SAĞLAYACAK olan CHIROPRACTIC destek ALMAMIZIN GEREKLİLİĞİ VE PİLATES İLE BU DENGENİN GÜÇLÜ OMURGAYLA KORUNMASIDIR..


Nedir bu Chiropractic ? Bunu size anlatacağım sonraki yazılarımda.


Önce bizim bu zavallı boyunlarımıza neler yaptığımızdan bahsedelim.


1- Omurganın doğal S formunun güçlenmesini sağlayan egzersizler olmadan ve yanlış duruş alışkanlıklarıyla başlayan süreç içinde daha da vahim sonuçlarla ağrıyı hayatımıza sokan davranış hatalarımız, sağlıklı bir omurgayı bile bazan zıvanadan çıkarabilir.


2- Yanlış ayakkabılar bu süreçte boyun ağrılarını da tetikler. Hele bir de ayakta durulan iş yapıyorsak.


Yanlış ayakkabıda ilk konu topuk yüksekliğiyle başlar, topuk yüksekliği en az 2, 5 en çok 5 cm ise bu sağlıklı duruşu destekler ama dışına çıkıldığında artık risk faktörüdür. Hele zayıf bir omurga yapısında.


Ayağa göre olmayan ayakkabı ve tırnak batması sorunu, 2 ayağa eşit dengeyle basmayı engelleyerek domino taşı gibi omurlarda ta boyna kadar giden bir soruna neden olabilir. Basış ozuklukları omurga sağlığı açısından çok büyük öneme haizdir.


3- Ergonomisi olmayan ofis ve ev mobilyaları. Bu standart insan ölçüsü olarak kabul edilen belli değerlerle hazırlanan mobilya ve eşyaların, standart üstü veya standartlara uyan ama yaşam alışkanlıkları ile duruşu değişen kişiler için tam bir ağrı kaynağı haline gelmesinin farkındalığı ile ilgilidir. Bilinçli olunarak, kullanılan eşyaların bedenimize ve duruşumuza zarar vermeyen bilakis rahatlatarak destek veren hale gelmesini sağlamak çok önemlidir.


4- Yatarak tv izleme, yamuk duruş açısıyla TV veya bilgisayar ekranını takip etme. Etrafımıza baktığımızda büyük çoğunluğumuzun masasındaki bilgisayar ekranı ve klavyenin yerinin veya TV izleme pozisyonunun kişinin gövdesi ile karşılıklı olmadığını gözlemleyebiliriz.


5- Yanlış yatak ve yastık kullanımı. Hayatımızda herşeyi giyim kuşamdan, tatil yerine, yediklerimize içtiklerimize, eğlence tarzımıza vb. dek güncellemekteyiz... Ağrı ve hastalığımız olduğunda da çeşit çeşit tedavide umut ararız. Günde ortalama 8 saatimizin geçtiği yatağımız ve yastığımızı ise hiç güncellemek aklımıza gelmediğinden ağrılarımızın bir şekilde geçtiğinde tekrar başlayacağı gün yakındır.


6-Yatarken omurgayı destekleyecek yardımcı malzemeleri nasıl kullanacağını göz ardı etmek. Mesela yüzükoyun yatarken yüksek yastık kullanmak kötü bir alışkanlıktır.


7- Yatakta tersine katlanmış kitabı tek elinde sıkıca tutarak uzun süre kitap okumak, elin o pozisyonu ve sıkılmış olması boyuna kadar giden bir ağrıyı yaratacaktır


8- Örgü gibi el aktivitesi ve bilek rotasyonunu sürekli kılan eylemlerin yoğunluğu


9- Sürekli öne bakarak kalınan uzun süreli uğraşlar


10- Telefonla uzun süre konuşmak için kolun kulağa doğru tutulduğu duruşlar ile telefonun omuza sıkıştırıldığı haller.. Hele bir de işin içinde stresli konuların konuşulması varsa.. bilin ki boyun ağrınız ziyaretinize gelecek.


11- Ani ve sert hareketler, boynun ileri geri, yanlara ve çapraza sert açılanması, darbeler ve basınçlar


12- Islak saç ve ense ile uzun süre durmak, hele bir de saç uzun ise sırt ortasından yerleşik hale gelmiş boyun sırt ağrıları daha görülür hale gelecektir.


13- Gözlüğü başın tepesinde taşımak veya sıkı saç tacı takmak ... Bu malzemeler eğer kulak arkasını sıkıyor ve sıkı şekilde başı kavrıyorsa sırtın ortasına dek uzanan boyun ağrısına yabancı olmazsınız.


14- Üşüdüğünüz ortamlarda uzun süre kalıp, omuzları kasmak,


15- Sürekli savunmada kalacağınız bir meslek sahibi olmak... omuzlar hep yukarı kasılı olduğu sürece ki bu bir savunma şeklidir, "napabilirim, yapabileceğim tek şey budur" pozisyonu... Bankacılarda, satıcılarda vb.


16- Dirsek ve kol açılarının ergonomik duruşu desteklemediği çalışma ortamları


17- Trafik kazası ve darbe alınan veya boynun kamçı hareketi yaptığı haller


18- Boyun kaslarını çalıştırmamak ve bir de üstüne sık sık her ağrıda boyunluk kullanmak ve o kasları iyice zayıf bırakmak


19- Asimetrik sporlar yapmak özellikle tenis, basketbol, voleybol gibi. Bu sporlar yapılmasın mı? Elbette hayır, bu sporları bırakmak değil, bedeninin simetrisinin yakalanacağı şekilde destek egzersizleri mutlaka yapmaktır burada vurgulamaya çalıştığım konu. Bu sporlarda servis atışları ve sertleşen vuruşların olduğu her sefer, boyun, omuz ve sırt ve bel için sakatlanma sebebi olabilir. Yüzme ve pilates özellikle destekleme açısından sporun cinsine göre seçilerek kullanımalıdır.


20- Çanta vb. tek tarafta taşımak


21- Dengesiz ağırlık ve eşya kaldırmak


Bana sizin yazacaklarınız var mı bu onuda.. Haydi olan boyun ve omuz ağrılarınız hakkında konuşalım biraz.


Yakında ağrılara karşı hareketlerle ilgili veya ağrılar olmasın diye veya hareketler nasıl ve nelere dikkat edildiğinde hangi ağrılara sebep olmaz diye kitapcıklar hazırlayacağım. Bu kitapcıkların basın yoluyla size ulaşmasına çalışıyorum. Dilerim başarırım. Görsellerin mutlaka olmasını da sağlayacağım tabi.


Herkese ağrısız ve sağlıklı günler diliyorum.


Jale Özen