SİTE: Ana Sayfa EĞİTİM Kurs, Seminer, Organizasyonlar 27-28 Mart Doğuma Hazırlık Ve Nefes Kursu-Dr. Hakan Çoker
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

27-28 Mart Doğuma Hazırlık Ve Nefes Kursu-Dr. Hakan Çoker

alt

Bu sınıfta çiftlere doğum ve yenidoğan bebekle ilgili teorik bilgilerin yanı sıra nefes ve gevşeme teknikleri, meditasyon,imgeleme teknikleri, doğuma hazırlık,doğum ve ıkınma pozisyonları,hamilelik masajı, yoga egzersizleri anlatıyoruz. Kendine güvenen, bedenini ve duygularını kontrol edebilen annelik duygusunu güçlü bir şekilde yaşayacak gebelerin, doğumun coşkusunu yaşamalarını amaçlıyoruz. Çiftlerin birlikte katılımı ile aile bağlarının güçlenmesini sağlıyoruz.

İSTANBUL 27-28 Mart 2010


Doğuma Hazırlık ve Nefes Çalışmaları Kursu ( En yakın kurs tarihi...)

1.GÜN

1. Ders… Doğumda ağrı olmalı mı?

Teorik:

Doğumu anlayabilmek için doğum yapan organınızın çalışma prensiplerini yani fizyolojisini öğrenmekle başlıyoruz. Rahim kaslarını ve bu kasların bebeğinize nasıl yol verdiğiniz öğreniyorsunuz. Rahminiz ve bebeğiniz uyum içinde size kavuşmak için çalışırken, onlara nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Bedeninizde normal görevini yaparken hiçbir kasınız ağrımazken, neden bir tek rahim kası görevini yaparken anneler ağrı hissediyorlar? Yoksa ağrıyı yaratan biz olabilir miyiz?

Pratik:

Zihnimizin çalışma prensiplerini anlayabilmenin bir yolu da onunla yapılan çalışmalardır. Beden zihnin robotudur. Bu derste uygulamalı olarak zihnin çalışma prensiplerine ve bunun doğumdaki etkilerine giriş yapmış olacağız.

2. Ders… Doğumun aşamaları nelerdir?

Teorik:

Seyrettiğiniz tüm filmlerde doğum ani bir ağrı ile başlar, bir koşturmaca ve panik sonrasında hastaneye yetişilir. Çok kısa bir süre sonra doğum olmuştur bile. Hatta daha da acı olanı birçok sahnede dramatik bir son vardır; anne veya bebek kaybedilir.

Hepimizin bilinçaltında istesek de istemesek de bu görüntüler kayıtlı. Bu toplumsal negatif hipnoz sayesinde doğum gerginlik-acı-tehlike kelimeleri ile özdeşleştiriliyor.

Oysa doğumların neredeyse tamamı sakinlik ve tatlı bir heyecanla başlıyor. Her zaman her şeye vakit oluyor. Bebeğiniz size-o biricik anneye- zarar vermemek için yavaş yavaş gelmeyi tercih ediyor.

İşte bu derste doğumun evrelerini, bu evrelerin sürelerini öğreneceksiniz. En önemlisi de doğumda zamana saygı kavramı ile tanışacaksınız. Bu sayede doğumunuzda geçtiğiniz her aşamayı ve bundan sonra sizi bekleyenleri biliyor olmanın rahatlığını hissedeceksiniz.

Pratik:

Her dersin başında değişik ülkelerden doğum videoları olacak. Bunlar sayesinde doğum sizin için bir bilinmeyen olmaktan çıkacak. Onlarla beraber ıkınacak, sağlıklı doğumları için siz de heyecanlanacaksınız. Bazı doğumlarda duygusal anlar yaşanacak, belki de 2 damla sevinç gözyaşı onlar için akacak. Video görüntülerini bizlerle paylaşan tüm ailelere teşekkür ediyorum.

Ve nefes egzersizlerine başlama zamanı. Nefes tipleri ve bunları doğumda nasıl kullanabileceğimiz ilk konumuz olacak.

Ardından ilk derin gevşeme çalışmamızı yapacağız. Gevşeme doğumda olmazsa olmazlar arasında. Bedeniniz sağlıklı bir şekilde, bebeğinizle uyum içinde çalışırken, diğer kaslarınızı nasıl gevşeteceğinizi öğrenmeniz ve bunu doğumda da uygulamanız gerekir. Dersin sonundaki bu derin gevşeme egzersizi sayesinde öğlen arasına dinlenmiş olarak çıkacaksınız.

3. Ders… Bebeğiniz nasıl doğacak? Siz nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Teorik:

Artık doğumun nasıl gerçekleştiğini ve bebeğinizin hangi yollardan geçtiğini öğrenme zamanı geldi. Bunları bilmek doğum sırasında bebeğinizi hayal etmenizi kolaylaştıracak. Kemik yapınızı öğrendikçe neden doğumda hareket özgürlüğünün bu kadar önemli olduğunu bir kez daha anlayacaksınız. Yatağa baplı olmanın sizde ve bebeğinizde yaratacağı olumsuz etkileri keşfedeceksiniz.

Bu arada bebeğiniz ve bedeniniz de sağlıklı bir doğum için uyum içinde çalışıyor olacaklar. Bedeninizdeki bu değişimleri öğrenmek kendinize, bedeninize ve bebeğinize güveni arttıracak. Birlikte daha güçlü olacaksınız.

Pratik:

Artık doğumda kullanacağınız nefes tekniklerini öğrenmenin zamanı geldi. Hep beraber nefes alacağız. Nefesler sırasında kullanacağımız destek cümlelerini öğreneceğiz.

Doğuma katılmayı düşünen babalar için artık doğum koçluğuna ilk adım atılmış olacak.

Her dersin sonunda küçük bir gevşeme egzersizimiz olacak. Bu kez anne-bebek bağını güçlendirecek bir uygulama yapacağız.

4. Ders… Neden doğal doğum? Doğumda salgılanan hormonların önemi nelerdir?

Her vajinal doğum doğal doğum değildir!

Teorik:

En sevdiğim derslerden biri budur. Çünkü artık anneyi “ANNE” yapan hormonlar ve bunların etkileri ile tanışma zamanı geldi. Çünkü doğal doğumun önemi bu hormonlarda gizlidir. Bu derste ayrıca bebeğin doğum anında yaşadıklarını ve ihtiyaçlarını da konuşacağız. Böylece bebeğinizin doğum anındaki ihtiyaçlarını karşılama ve kendisini güvende hissedebilmesi için gerekli hazırlıkları yapma şansınız olacak.

Pratik:

Seyredeceğiniz doğum videosunda doğumda salgılanan hormonların annelerde yaptığı değişimler tüm açıklığı ile görebileceksiniz. Bebeklerin doğum anındaki farkındalıklarına şahit olacaksınız.

Nefes tekniklerine yavaş yavaş eklemeler yapacağız. Değişik dokunma tekniklerinin bedeninizde yapacağı olumlu etkileri göreceksiniz.

Bu dersin sonunda yapacağınız derin gevşeme egzersizi sayesinde imgeleme tekniğinin etkilerini yaşama şansınız olacak. Yine dinlenmiş olarak ayrılacağınız bu dersten sonra kursun ilk günü bitmiş olacak. Eve dönüş yolculuğunuzda yanınıza birkaç küçük ev ödevi

Vermeyi de ihmal etmedik.

2.GÜN

5. Ders… Doğumda sizi hangi müdahaleler bekliyor?

Teorik:

Bu ders sanırım sizi en çok ilgilendirecek konulardan oluşuyor. Hastaneye gelişinizden itibaren size uygulanma ihtimali olan bütün müdahalelerin olumlu ve olumsuz yönlerini tartışıyoruz. Birçok hastanede bu müdahaleler sizin fikriniz alınmadan, size yeterince açıklama yapılmadan rütin olarak uygulanıyor. Öğreneceğiniz bilgiler sayesinde doğumunuzu planlama ve bu müdahaleler konusunda doktorunuzla ortak bir dil oluşturma şansınız olacak. Tabii tüm bu hazırlık ve bilgilenme konularını doğum başlamadan günler öncesinden bitirmiş olmanız gerekiyor. Doğum anında size en çok zarar verecek duygu korkudan sonra “şüphe”dir. Doğum başladığında sağlık ekibine güveninizin tam olması doğumunuzun daha rahat ilerlemesini sağlayacaktır.

Bu dersin en önemli bölümü doktorunuzla iletişim kurma ve isteklerinizi onunla paylaşma konusu. Bu konuda da size destek oluyoruz ve doktorunuzla ortak bir doğum planlama konusunda yapacaklarınızı anlatıyoruz.

Bu aşamada doğum koçunun (eşiniz veya bir başka yakınınız olabilir) görevleri konusu da işleniyor. Doğumun sakin ve kolay ilerlemesi için en önemli faktör gebeye sağlanan duygusal ve fiziksel destektir. Bunun için de sakin, ne yapacağını bilen bir kişi sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Doğum koçunun doğumun her aşamasındaki görevleri anlatılacak ve sizlere unuttuğunuzda tekrar hatırlamanız için yazılı olarak verilecektir.

Pratik:

Bu sefer Meksikalı bir ebenin evde ailesi ile birlikte kendi kendine yaptığı doğumu seyrediyoruz.

Nefes uygulamaları artık son aşamaya geliyor ve biraz daha yoğunlaşıyor. Bilimsel anlamda ağrı algısını azaltan birçok teknik nefes çalışmasının yanına ekleniyor.

6. Ders… Sezaryen nedenleri ve doğumda anestezi yöntemleri nelerdir?

Teorik:

Bebek bekleyen bir ailenin normal doğuma olduğu kadar, sezaryen doğuma da hazırlanması gerekir. Sezaryen mükemmel bir “kurtarma” ameliyatıdır. Bu derste “gerçek” sezaryen nedenlerini öğreneceksiniz. Planlı sezaryen ve acil sezaryen arasındaki farklar nelerdir? Hangisi bebek ve anne için daha sağlıklıdır? Sezaryen sonrası sizi neler bekliyor? Sezaryen veya normal doğumda tercih edeceğiniz anestezi yöntemlerinin artı ve eksileri nelerdir?

Pratik:

Bu kez kendi ülkemizden bir doğum seyredeceksiniz. Dil Türkçe olunca sizler doğumu daha yoğun duygularla seyrediyorsunuz.

Doğumda rahatlatıcı birçok teknik öğrendik. Peki, bunlar işe yarıyor mu?

İşte bu ders bunu test etmenin zamanı. Uygulayacağımız ağrı simülasyonu sayesinde öğrendiğiniz tekniklerin işe yarayıp yaramadığını test etme şansınız olacak.

Öğlen yemeğinden önce yine derin gevşeme ile sizleri dinlendiriyoruz. Artık alıştığınız için kaslarınızı daha rahat bırakıyor ve daha derin gevşeme şansınız oluyor. Unutmayın ki her egzersiz gibi gevşeme de öğrenilen bir uygulamadır.

7. Ders… Sağlıklı doğum pozisyonları, ıkınma teknikleri

Teorik:

Kadınlarımızın doğumda en fazla tedirgin oldukları konulardan biri ıkınmayı başaramama korkusu ve doğum masası korkusu... Bu derste her ikisinin de yersiz olduğunu keşfedeceksiniz. Doğum yapan bir kadının bedenini ve bebeğini izlediğinde, onlara güvendiğinde, aslında doğumun ne kadar mükemmel bir uyumla gerçekleşebildiğini bir kez daha keşfedebiliyor. Bedeniniz doğum yapmak için planlanmıştır ve kadınlarımız binlerce yıldan beri bu bilgileri genetik olarak gelecek kuşaklara aktarmaktadır.( Planlı sezaryen oranları bu kadara artmadan önce) Beden doğumda zaten en rahat edeceği pozisyonu almaya çalışır. Buna izin vermek doğumu kolaylaştıracaktır.

Pratik:

Bu bölümde Marmaris’te evde ve doğum havuzunda gerçekleştirdiğimiz Lorens’in doğumunu seyredeceksiniz. Böylece öğrendiklerinizin pratik bir uygulamasını izleyeceksiniz.

Aklınıza gelebilecek her türlü doğum pozisyonu burada gösterilecek ve uygulamanız sağlanacaktır. Elbette bunların hepsini kullanmanıza gerek kalmayacak. Kendi rahat ettiğiniz pozisyonları sizler belirleyeceksiniz. Burada yine önemli olan hareket özgürlüğünüzü kullanabilmenizdir. Yer çekiminin pozitif etkisini de kullanarak, kemik yapınızın bebeğin geçişini kolaylaştıracak tarzda açıldığı ve yırtık oranının çok azaldığı pozisyonlar doğumunuzu kolaylaştıracaktır.

Ikınma sırasında kullanacağınız nefes ve teknikler burada anlatılacaktır.

Nefes çalışmalarında artık sona geldik. Tüm nefes tiplerini çok daha uyumlu ve odaklanmış şekilde uygulayabildiğinizi göreceksiniz.

Bu ders güzel bir masaj uygulaması ile bitecek. Birbirinize uygulayacağınız bu masajın adı “endorfin masajı”. Adından da anlaşılacağı gibi doğumda da uygulayabileceğiniz, sizi rahatlatacak bir uygulama olacak.

8. Ders… Doğumda kullanılan ilaç-dışı rahatlatıcı teknikler

Teorik:

2 gün boyunca öğrendiğiniz tekniklerin nasıl ve neden işe yaradığının bilimsel açıklamalarını anlatacağız. Zaten kursun tamamı uluslar arası organizasyonlar tarafından belirlenmiş bilimsel veriler ışığında hazırlanmıştır.

Lamaze eğtiminde daha huzurlu ve rahat bir doğum için kullanabileceğiniz birçok teknik öğretilir. Bu dersde doğum boyunca kullanabileceğiniz bu tekniklerin tümünü gözden geçiriyoruz.

Pratik:

Artık tüm öğrendiklerinizi uygulama zamanı. Kursu yine derin gevşeme ile bitiriyoruz.

Ancak bu sefer hayalinizde bebeğinizi doğuracak ve onu kucağınıza alacaksınız. Biz buna doğum yaşatma diyoruz. Kursumuza katılan ve ikinci doğumunu yapmaya hazırlanan annelerimizden biri bu uygulama sonrasında şöyle yorum yapmıştı: “ İlk doğumumda korkudan hiçbir duygumu hatırlamıyorum. Doğum yaşatma sırasında çok daha gerçekçi bir doğum yaptım” Bu annemiz doğumunda da öğrendiklerini çok güzel uygulayarak, tüm coşkusu ile hatırladığı harika bir doğum yaptı.

Fark edeceğiniz gibi bu kurs içine zaman probleminden dolayı alamadığımız 2 önemli konu var.

Bunlardan bir tanesi egzersiz çalışmalarıdır. Bunun için sizlere Lorens Arslan’ın hazırladığı “Hamileler için egzersizler ve derin gevşeme” DVD’sini veriyoruz.

Diğer konu “Emzirme ve Bebek Bakımı”. Bu konuda da size yardımcı oluyoruz. Dileyenler ekibimiz içinde bulunan profesyonel bir hamile eğitimci ebe tarafından hazırlanan kurslarımızdan birine katılarak bu konudaki eksik bilgilerini tamamlayabilirler.

 

BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...