SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Çocuğumla Nasıl Oyun Oynamalıyım?

Çocuğumla Oyun Oynamak

Oyun oynamanin çocuk gelisimindeki rolü ebeveynler tarafindan maalesef ki atlanabiliyor. Oyun çocuklara kim oldugunu, neler yapabildigini ve etrafindaki dünya ile nasil etkilesime geçecegini ögretme firsati sundugundan çocuklar için çok faydalidir.

Ebeveynler genelde oyunun çocuklar için içgüdüsel bir sey olduguna inanirlar yani bir yetiskinin yardimi olmadan da çocugun kendi kendine oyun olusturabilecegini düsünürler. Çok küçük çocuklarin kendi kendilerine spontan oyunlar baslattiklari dogrudur ama sunu bilmeliyiz ki: bir çocugun oyun yaratma konusundaki içgüdüsü eger ebeveyn çocugun oyun yaratma sürecini stimüle etmeye yönelik katkilarda bulunmuyorsa yavas yavas yok olmaktadir. O nedenle ebeveynlerin çocuklariyla oyun oynamalari çok önemlidir.

o Oyunla çocugunuzun günlük problemleri çözmesine, düsünceleri test etmesine ve hayal gücünü kesfetmesine yardimci olabilirsiniz.
o Yetiskinlerle oyun çocugun düsüncelerini, duygularini ve ihtiyaçlarini anlatabilmesine yarayacak sekilde bir kelime hazinesi gelistirmesini tesvik eder.
o Oyun sira beklemeyi, paylasmayi ve baskalarinin hislerine özen göstermeyi ögreterek çocuklarin sosyal becerilerini arttirir.
o Oyun oynarken çocugunuzda özgüven ve yeterlilik hissini tesvik etmis olursunuz.
o Oyun, çocugunuzla aranizda sicak iliskiler ve güçlü baglar kurmak için çok faydalidir.
o Arastirmalar, küçükken ebeveyni ile rol yapma ve hayal gücüne dayali oyunlar oynayan çocuklarin ileride daha yaratici olduklarini ve daha az davranis problemi sergilediklerini göstermektedir.

 

Peki ebeveynler çocuklariyla oyun oynarken nelere dikkat etmeli?

1. Çocugunuzun liderligini izleyin

Çocugunuzla oyun oynamanin ilk adimi kendi fikrinizi empoze etmek yerine çocugunuzun liderligini, fikirlerini ve hayal gücünü takip etmektir. Komutlar ve yönergeler vererek aktiviteleri organize etmeye çalismayin. Çocugunuza herhangi bir sey ögretmeye çalismayin. Onun yerine, çocugunuzun hareketlerini taklit edin ve onun size söylediklerini yapin. Kisa zaman sonra göreceksiniz ki siz arkaniza yaslanip ona kendi hayal gücünü deneyimleme firsati verdiginizde çocugunuz oyunla daha çok ilgilenmeye ve daha yaratici olmaya baslayacak. Bu yaklasim çocugunuzun kendi basina oyun oynama ve düsünme becerisinin gelisimini de destekleyecektir.

2. Oyunun hizini çocugunuza uydurun

 

Küçük çocuklar oyun oynarken, ayni aktiviteyi tekrar tekrar yapma egilimindedirler. Çünkü çocuklar kendi becerilerine güvenmeyi basarabilmek için ayni seyi pek çok kez tekrarlamaya ihtiyaç duyarlar. Eger henüz hazir degilken yeni bir seyi denemeye itilirlerse kendilerini yetersiz hissedebilirler ya da hayal kirikligina ugrayip ebeveynle oynamaktan vazgeçebilirler. O nedenle, oyunun hizini çocugunuzun temposuna uygun hale getirdiginizden emin olun. Hayal gücünü kullanabilmesi için ona bolca vakit verin. Sadece sikildiginiz için onu zorlamayin. Oyunun temposunu çocugunuza uydurmak çocugunuzun dikkat süresini genisletecektir ve tek bir aktiviteye belli bir süreligine odaklanmasini tesvik edecektir.

3. Çocugunuzun ipuçlarina duyarli olun

 

Çocugunuzla oynarken size verdigi ipuçlarini takip edin. Eger yapboz yapmakla ya da her hangi baska bir oyunla ilgilenmiyorsa çocugunuzun yapmayi istedigi bir aktiviteye geçin. Ona periyodik olarak yeni aktiviteler sunabilirsiniz ve ilgi gösterdiginde destekleyici sekilde ona karsilik verebilirsiniz. Eger oynadiniz kart oyunu sinema bileti satmak, firlatma oyunu gibi tamamen baska bir seye dönüsürse sakin endiselenmeyin.

4. Güç mücadelesine girmeyin

 

Pek çok ebeveyn farkinda bile olmadan çocuklariyla bir rekabet iliskisi kurar. Oyun oynarken çocuklarina oyunu kuralina göre oynamayi ya da kaybetmeyi ögretme geregi duyarlar ya da oyunda kendilerine düsen kismi o kadar iyi yaparlar ki çocugun kendini yeterli hissedebilmesine firsat vermezler. Oyunun temel amaci çocugun kendini yeterli ve bagimsiz hissetme duygusuna katki saglamak ve çocuga kontrol ve gücü ele almak için uygun firsati vermektir. Çocuklar yetiskinlerle etkilesimlerinde bu sanslara çok az sahip olurlar. Oyun, kontrolü çocuga vermenin ve kendi kurallarini uygulamasinin güvenli oldugu tek zamandir.

5. Çocugunuzun fikirlerini ve yaraticiligini övün ve cesaretlendirin

 

Çocugunuzla oyun oynarken onu yargilamayin, düzeltmeyin ya da onunla zit gitmeyin. Önemli olan sey çikan ürünün ne oldugu degil çocugunuzun yaraticiligi ve deniyor olmasidir. Çocugunuzun fikirlerini, düsüncelerini ve davranislarini övmenin yollarini bulmaya çalisin. Odaklanma, kararlilik, problemi çözmek için çabalama, yaraticilik, duygularini ifade etme, isbirligi yapma, motivasyon ve özgüven gibi bir çok beceriyi övebilirsiniz. Çocugunuzu övme yöntemlerini ögrenirken bir egzersiz olarak her 2 ya da 3 dakikada bir çocugunuzun yaptigi bir seyi övmeyi deneyebilirsiniz.

6. Hayal gücü ya da taklide dayali oyunlar oynayarak duygulari anlamayi ögrenmesini tesvik edin

 

Çocuklarin taklit oyunlarini tesvik etmek sadece çocuklarin hayal dünyasini, yaratici düsünce ve hikaye anlatma becerisini gelistirdigi için degil çocuklara duygulari düzenlemeyi ve paylasmayi ögrettigi için de faydalidir. Pek çok saglikli çocuk taklit oyunlarini 3 yas civari yapmaya baslar ve bazilari 18 aylik kadar erken bir zamanda bile yapabilir. Hayali arkadaslar 4 yas çocuklarinda yaygindir. Bu tarz oyunlari tesvik etmeniz önemlidir. Çünkü bu oyunlar çocugunuz pek çok duygusal, zihinsel ve sosyal beceriyi kazanmasina katki saglar. Kutularin ve sandalyelerin ev ve saray olmasina izin verin, oyuncaklar akrabalara, arkadaslara ve favori çizgi film karakterlerine dönüssün. Taklit, hayal gücü oyunlari çocuklarin neyin gerçek neyin gerçekdisi oldugunu anlamalarina yardimci olur. Rol oyunlari bir baskasi olma hissini deneyimlemelerine yardim eder ki bu da baskalarinin hislerini anlama ve onlara duyarli olmayi ögretir.

7. Açiklayici yorumlar yapin

 

Genelde ebeveynler oyun oynarken arka arkaya sorular sorarlar: "Bu hayvan ne?", "Kaç tane benegi var?" , "Nereye gidiyor?", "Ne yapiyorsun onunla?". Sorular sorarak ebeveynler çocugun ögrenmesine yardimci olduklarini düsünürler ama bu yaklasim genelde tam tersi etki yaratir: çocuklar daha kapali, sessiz ve özgürce konusma konusunda çekingen hale gelirler.

Çocugunuzun oyunuyla ilgili oldugunu göstermek için çocugunuzun ne yaptigi hakkinda destekleyici yorumlar ve açiklamalar yapmalisiniz. Bu yaklasim dil gelisimini de aktif sekilde stimüle etmektedir. Örnegin, "Arabayi garaja koyuyorsun. Simdi araba benzin aliyor." vb. Kisa zamanda çocugunuzun kendiliginden sizin yorumlarinizi taklit etmeye basladigini göreceksiniz. Eger açiklayici yorumlar sunmak konusunda kararli olursaniz çocugunuzun bu tarz bir ilgiden çok hoslandigini ve bu iletisim seklinin çocugunuzun kelime hazinesine katkida bulundugunu görürsünüz.

Eger soru soruyorsaniz, sayisini kisitli tutmaya ve aldiginiz cevaptan sonra çocugunuza olumlu geribildirim vermeye mutlaka dikkat edin. Örnegin, "Bu hayvan nedir?" diye sordunuz ve çocugunuz "Zürafa" diye cevap verdi, bu durumda "Evet zürafa. Sen hayvanlari taniyorsun. Hem de bu zürafa sari." diye bir ekleme yapabilirsiniz.

8. Çocugunuzun problemi tek basina çözme becerisini tesvik edin

 

Bazen ebeveynler yardimci olmaya çalisirken, çocuklarin nasil problem çözülecegini ve kendi basina oyun oynanacagini ögrenmesini zorlastirirlar. Ebeveynin çok fazla yardim etmesi ya da isin tamamini üstlenmesi çocugun basari, kendine güven hissini azaltmakta ve yetiskine bagimliligi tesvik etmektedir. Çocugunuza onun için yapbozun tamamini yapacaginizi söylemek yerine birlikte yapmayi önerin. Sadece ihtiyaci olan kadar destek verin ve yapboz üzerinde çalismaya devam etmesi için onu övün. Bir basari hissi yasamasina imkan vermeyecek kadar çok yardim asla vermeyin.

9. Oyuna ilgi gösterin

 

Çocuklar sessizce oyun oynarken pek çok ebeveyn dogal olarak bu durumu kendi islerini tamamlamak için bir firsat olarak görür- yemek yapmak ya da gazete okumak gibi. Bunu yaparak, çocuga sessizce oyun oynamasini ne kadar takdir ettiginizi gösterememis olursunuz. Sonuç olarak çocugunuz tek basina, düzgün bir sekilde oyun oynadiginda kendini görmezden geliniyor hisseder ve sadece gürültü çikardiginda ya da dikkat çekmek için bilinçli bir seyler yaptiginda ilgi toplayabildigini düsünür.

Çocugunuzun düzgünce oyun oynamasini takdir etmeli ve oyununa aktif olarak katilmalisiniz. Eger oyuna ilgi gösterirseniz, sizin dikkatinizi çekmek için uygunsuz yollar bulmaya daha az ihtiyaç duyacaktir. Aslinda, pek çok anne baba çocuklarina düzenli olarak günde yarim saatlik oyun vakti ayirdiklarinda, daha sonra kendilerine özel vakit ayirmaya daha çok firsat bulduklarini söylemektedir. Eger çocuklar her gün düzenli olarak ebeveynden belli bir ilgi görecekleri konusunda emin olurlarsa, ilgi çekmeye yarayacak uygunsuz davranislar icat etmek zorunda kalmiyorlar.

Oyunla ilgili birkaç uyari

o Oyun sirasinda çocugunuzun uygunsuz seyler yapacagi ya da bagirarak, huysuzlanarak, oyuncaklari atarak yikici davranislar sergileyecegi zamanlar olabilir. Eger davranisi görmezden gelmeniz mümkünse, kafanizi çevirin ve çok çekiciymisçesine baska bir oyuncakla oynamaya baslayin. Çocugunuz uygun bir sekilde davranmaya baslayinca ona yeniden ilgi göstermeye baslayabilirsiniz. Eger davranis görmezden gelemeyeceginiz kadar kötüyse "Oyuncaklarini atacaksan, oyunu durdurmamiz gerekir" gibi bir cümleyle oyunu bitirin.

 

o Bazen ebeveynler çocuklariyla oyun oynamaya direnç gösterirler çünkü oyunu bitirmek istediklerinde büyük bir mizmizlanma yasanacagindan emindirler. Bunun çözümü, çocugunuzu oyunun bitisine önceden hazirlamaktir. Oyun zamaninin bitmesinden 5 dakika önce söyle diyebilirsiniz: "5 dakika sonra ben oyunu birakacagim". Itiraz ya da protestolari görmezden gelmeniz ve baska bir seye odaklanarak çocugunuzun ilgisini kaydirmaniz önemlidir. 5 dakika geçtikten sonra "Simdi benim oyunu bitirme zamanim. Seninle oyun oynamak çok hosuma gitti." demeli ve odadan ayrilip itirazlari görmezden gelmelisiniz. Çocugunuz daha uzun süre oynamak için sizi manipüle edemedigini bir kez ögrendi mi itirazlar yok olacaktir. Ayrica, her gün düzenli olarak oyun vaktiniz oldugunu fark edince yarin yine sizinle oyun firsati yakalayacagini bildiginden itiraz etmeye daha az ihtiyaç duyacaktir.

 

Gelisim Uzmani Psikolog Sinem Olcay

Istanbul Parenting Class

Zeytinoglu Cad. Arzu 1 Apt.

No:2 Diare:27

Etiler/Istanbul

T&F: 212 351 90 01

Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız

www.istanbulparentingclass.com