SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Annenin ve Bebeğin Omurgası Açısından Sling Kullanımı

                alt src=http://hamilelerkulubu.com/images/stories/jale/portalgenel/makale2/agustos/slingmotherspine.jpg

Bebek sahibi olmanın tüm güzelliklerini doya doya yaşayabilmek için, bebek sahibi olduktan sonra genelde çok fazla yaşanmakta olan bebek taşımaya ve emzirmeye bağlı bedensel sorunlarımızı da yaşamamanın yolunu bulmamız gerekir. Omurgamıza ters binen yükler, anneliğimizin en mutlu anlarını yaşarken bizim duygularımızı gölgelememeli. Ayrıca bebeğimizin de omurga sağlığı korunabilmeli, huzurlu olabilmeli. Gerek hamilelik önces, gerek hamilelik dönemi ve gerekse de doğum sonrasında yapılabilecek egzersizler bu konuda bedenimizi gereken sağlamlık ve güçlülüğe kavuşturabilse de, yanlış alışkanlıklar ve bebek taşımada yapılan yanlış uygulamalar pek çok sağlık sorununu gene de yaşatmaya yeterli... Sadece anne için değil, bebek için de ... Ben bu nedenle Sling kullanımını öneriyorum. Yani bebek askısı diyebiliriz.

Arzu edenler izleyebilmekte

http://hamilelerkulubu.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=75&Itemid=121

http://www.hamilelerkulubu.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=55&Itemid=99

http://hamilelerkulubu.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=108&Itemid=162

"Sling" ile bebek taşırken her iki el de serbest olduğu için anne her türlü işi de yapabilir.  Bugüne kadar bulunan en sağlıklı ve zararsız bebek taşıma yöntemi baby-sling tir.

İlkel toplumlarda da bebek taşıma yöntemi "sling" e benzer bir kumaş içinde bedene sarma şeklindedir. Ki Anadolu kadını da bu yöntemle hem bebeğini yanında taşır hem tarlasında , bağında işini gücünü sürdürebilir. ABD de yapılan araştırmalar  sling in ideal bebek taşıma yöntemi olduğunu göstermiştir. Sling bebeğin omurgasını ve boynunu rahat ve güvenli muhafaza edebilen tek taşıma şeklidir de. Anne kucağından ve rahimden hemen hemen farksız hissettirmesi bebeğinize huzur verir. Tabii bu huzuru sağlayabilmek için slingin doğru bağlanması, bebeğin doğru yerleştirilmesi, annenin kendine güvenli oluşu ilk şartlardır.

3-4 ay ve daha büyük bebekler de  sling  içinde sağlıklı bir şekilde oturabilirler ve bebek taşınırken vucudun ağırlığı ayaklarına da dağıldığından omurgasına gelebilecek fazla yüklerden de kurtulmuş olur. Ayrıca sling içindeki bebek  her tarafa bakabildiğinden  sıkılmaz. Diğer bebek taşıma yöntemleri (kanguru vb.) bebeğin sadece dik pozisyonda taşınmasını sağlar ve yatay taşımaya elverişli değildir.

Omurgaya kasıklardan binen ağırlık bebeğin ağırlığı olup taşıyan anne babanın her hareketinin yer çekimiyle olan dirençleşmesi bebeğin omurgasına ek yük olarak yansıyacaktır. Böyle olunca omurgada disk kayması ihtimali artar ve omurganın doğru bir şekilde gelişme şansı azalır.

Ring-Halkalı- sling kullanımı açısından en kolay sling modelidir. 0-2 yaş arası tüm bebekler için kullanılabilir.

Sling içinde bebek aynı annenin kucağında yattığı veya oturduğu pozisyonlarda durduğu için kendini çok rahat hisseder. Bu sling hem yatay hem oturma pozisyonlar için kullanılır. Omuz ve sırt kısmı bebeğinizi taşırken bedeninizi tam kavrayarak rahatlık sağlar.  Slingin üzerine ceketinizi, montunuzu veya önden kapamalı kazağınızı giyebilirsiniz.

Sling kullanımında duruş pozisyonu ile kemik gelişimi desteklenmektedir. Bebeğiniz sling içindeyken kendini annesinin kucağında gibi hisseder, bu yüzden yeni doğmuş bebeğinizi Sling ile kolaylıkla ve rahatlıkla taşırsınız.

Bebekler kucakta olmalıdır. Bu doğamızda oluş itibariyle böyledir. Bebeğin doğduğu andan itibaren anneye olan ihtiyacı herşeyden fazladır.
Bu yüzden en az 6 aylık olana kadar genelde annenin kucağında durmalıdır. Burada annenin huzurlu, kendinden emin hali tekrar hatılatalım ki büyük önem taşır. Çünkü bebeğe tamamen yansıyacaktır.

Bebeklerin omurgasında ilk doğduğunda olmayan kıvrımlar zaman içinde yavaş yavaş oluşur. Bu sürecte bebeğin yatış şekli, tutuluş şekli fazlasıyla önemlidir. Yoksa gelişimi bozulur veya engellenir.

Bebek 1,5 aylıkken boyun kıvrımı oluşur çünkü bebek yüz üstü yatarken kafayı kaldırmaya başlar.

Bebek yaklaşık 4-6 aylıkken bel kıvrımı oluşur çünkü bebek sürünmeye ve oturmaya başlar. Geri kalan kıvrımlarda 1 yaşına doğru oluşur. Bu kıvrımların doğru bir şekilde oluşması çok önemlidir çünkü bunlar bebeğin bütün vücudunun sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar. Bu kıvrımların doğru gelişmesi doğru şekilde bebek taşıma metoduna bağlıdır.

Doğru bir şekilde bebeğinizi taşıdığınızda omurgaya fazla ağırlık gelmez ve omurga doğru bir şekilde oluşmaya devam eder. Tersi hallerde omurga ile ilgili değişik rahatsızlıklar oluşur.


Normalde yeni doğan bebeğin kafasının yuvarlak veya yumurta formunda olması gerekir.

Bu formlar kolay kolay deforme olmaz ve beyni dış etkilerden koruyarak onun normal gelişmesini sağlar. Ama bebeğin kafatasının ek yerleri çok yumuşaktır ve devamlı olarak tek taraftan basınca maruz kalırsa deforme olur. Eğer bebeğin kafası bir yere yaslanmaz ve havada asılı kalırsa bu problemi ortadan kaldırırsınız. Bu yüzden 6 aya kadar bebeğin devamlı annenin kucağında olması gerekir. Bebek uyuyacağı zaman ya annenin kolunda uyur yada ayrı yattığı zaman kafanın duruş yönünü hem sağ hemde sol tarafta yatış süresi yaklaşık aynı olacak her zaman değiştirmek gerekir. Bebek kendi karnına dönmeyi öğrenene kadar bunu kontrol edilmelidir.

Orta kulak gelişimi açısından da sling önemlidir. Orta kulak gelişimi dengenin oluşumunda gereklidir.

Bütün bebekler yeni doğduklarında kalçaları tam gelişmemiş bir şekilde doğarlar. Kalça gelişimi 3 ile 6-8 ay arasında oluşur. Kalça gelişiminin ve pelvic dengenin oluşabilmesi için 3. aydan sonra bebeğin kurbağa pozisyonunda taşınması gerekmektedir. Bu yapılırken her iki kalçanın da hem kemik hemde kas olarak simetrik ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için bebeği hem sağ hem sol her iki tarafta yaklaşık olarak eşit sürelerde taşımak gerekir.
Son araştırmala göre Afrika da kalça çıkıklığına hemen hemen hiç rastlanmamaktadır çünkü orada baby-sling çok yaygın bir şekilde kullanılmakta ve bebekler kurbağa pozisyonunda taşınmaktadır.

JALE ÖZEN

Görsellerin bir kısmı, www.sleepywrap.com sitesinden alınmıştır.