SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Aktif Doğum Manifestosu

           alt

S A C H A-ANGELICA 2006

1. Müdahalesiz her doğumda belirgin bir hareket vardır: kadın yürür, çömelir, ayağa kalkar, dizlerine çöker, yatar ve en rahat, en doğru pozisyonu bulmak için bedenini özgürce hareket ettirir. Kadın içindeki dürtüleri izlediğinde, doğal bir doğumda sabit bir pozisyon olamaz. Doğum aktif bir eylem olduğundan dolayı pozisyon değiştirmenin başarısını gerektirir. Doğum pasif bir mahkumiyet değildir.


2. Bütün dünyada kadınlar binlerce yıldan bu yana, doğumlarını kendiliğinden ayakta veya aktif pozisyonlarda doğum yaptılar. Bu doğumlarında çoğu zaman desteklendiler. Irk veya kültür ne olursa olsun, Afrika’lı, Amerika’lı, Asya’lı, Avrupa’lı aynı dik pozisyonlar tercih edildiler. Tarih, etnolojistlerin asırlar boyu dikine pozisyonların tercih edildiğini gösteren kanıtlarını desteklemektedir.

3. Günümüzde sanayileşmiş toplumlarda birçok kadın, genellikle hastanelerde sırt üstü veya yarı yatar pozisyonlara mahkum edilmektedir. Bu uygulama mantıklı değildir. Doğumu gereksiz yere karmaşık ve pahalı hale getirir. Doğal bir eylem olan doğumu, medikal bir olaya dönüştürürken, kadını pasif bir duruma sokar. Hiçbir canlı ırkı, bu kadar dezavantajlı bir pozisyonu benimsemez.

4. Araştırmalar yarı yatar veya yatar pozisyonların birçok olumsuz etkilerini ortaya koyar:Sırt üstü yatış arkadaki ana damarlara basınç etkisi yaratır. Kalpten aşağı doğru giden ana artere yapılan bu bası sonucu, rahim ve plasenta yeterince kanlanamaz, bu da bebekte strese neden olur. Kalbe dönen ane venlere yapılan bası, kalbe dönen kan akımını azaltarak tansiyon düşmesine ve diğer dolaşım bozukluklarına sebep olur. Bu durumlar doğum sonrası ağır kanama risklerinde artışa neden olur.

Yatar pozisyonlar pelvik eklemlerin hareket yeteneğini kısıtlar. Çömelmede olduğu gibi dizlerin göğse yaklaşması, Pelvisde maksimum açıklık sağlar. Yatar pozisyonda ağırlık doğrudan sakrum üzerindedir ve bu durum pelvis arka duvarının, bebeğin başına uyum sağlamak üzere geriye doğru hareketini önler. Bu pubis sinfizi ve kuyruk sokumu arasındaki çapı belirgin biçimde azaltır. Çömelme veya öne eğilme ile karşılaştırıldığında % 30’a varan bir kayıp söz konusudur.

• Bir cisim için yere dikine düşmek, yere paralel hareketten çok daha kolaydır. (Newton’un yer çekimi kanunu) Yatar pozisyonlarda rahim yerçekimine karşı çalışmak zorundadır. Bu ebrjı kaybına neden olur. Gereksiz güç harcanmasına ve ağrıya neden olurken, doğumun süresi de uzar. Anne duruşu, bebeği yere paralel yerine yere dik pozisyonlarda tutarsa, bebeğin inişi, rotasyonu ve doğumu çok daha kolaydır.

Annenin bebeğe dönüşlerinde rehberlik eden doğal hareketleri kısıtlanırsa, bebeğin pozisyon bozuklukları daha sık görülür.

 Sırt üstü yatış pozisyonlarında perine dokuları özellikle arka bölümde çok daha fazla geriler. Bu durum daha fazla stres ve ağrıya sebep olurken, yırtılma veya epizyotomiye ihtiyaç ihtmallerini arttırır.

 5. Hareket ve pozisyon değişikliği, uygun bile olsa tek bir pozisyondan çok daha önemlidir. Doğal doğum pozisyonları ayakta durma, yürüme, dik oturma, çömelme, dizlerin üstünde durma, emekleme ve yana yatışları içerir.

 Bir doğum pozisyonunun etkili olması için;

Kan damarları üzerinde bası olmaması,

Hareketin kısıtlanmaması,

Pelvisin tam olarak mobil olması,

Bedenin yerçekimi ile uyumlu çalışması gerekir.

Doğum için çömelme ve benzeri hareketler doğa kanunlarına en yakın pozisyonlardır ve fizyolojik doğum pozisyonları olarak bilinirler. Bunlar tam ve yarı çömelme ile dizüstü değişik pozisyonları içerir.

Bu pozisyonlar ıkınma esnasında aşağıdaki ek avantajları sağlar ;

• Etkili itme refleksi için daha güçlü kasılmalar

• Optimal Fetal oksijenizasyon

• Minimal gerginlik ve kas gücü

• Optimal iniş açısı

• Gelen kısmın inişi, dönüşü ve çıkışı için maksimum pelvik alan

• Optimal perine gevşekliği

Doğum için dikey pozisyonların kullanıldığı yerlerde, spontan fizyolojik doğum sayılarının arttığı gösterilmektedir.

6.Aktif doğumda, doğal hormonların engellenmeden salınımı sayesinde fizyolojik doğum eylemi kendiliğinden ilerler. Optimum oksitosin salgısı etkili kasılmalar, etkili ıkınma refleksi, kolay bir plasenta ayrılması ve doğum sonrasında rahimde en etkili küçülmeyiğ sağlar. Yüksek endorfin seviyeleri annenin kasılmaları müdahalelere gerek kalmadan, çok daha rahat karşılamasına olanak verir. Yüksek hormon seviyelerinin etkirli sonucu doğumdan sonraki ilk kritik saatteki anne ve bebek bağlanmasını destekler.

 7. Annenin mahremiyeti korunarak, kendisini güvende ve emin hissettiği doğumu kolaylaştıran bir mekan hazırlanması son derece üstün bir öneme sahiptir. Aktif doğumun anahtar öğeleri olan, dikey hareket özgürlüğü ve optimal hormon salgısı için, bu ortamlar vazgeçilmezdir.

 8.Doğumun aktif döneminde (5-6 cm açıklık) vücut ısısındaki suya girmenin aktif doğumu hızlandırdığı gösterilmiştir. Kasılmalar artabilir. Suyun kaldırma kuvveti gevşeme, rahatlık ve mobiliteyi arttırabilir.Çalışmalar ağrı algısının değiştiğini göstermektedir. Doğum havuzu öncelikle doğumu kolaylaştırdığı gibi, aynı zamanda da olanaklar optimal olduğunda doğum için uygun bir ortam yaratır.


9. Son 50 yıldaki çalışmalar doğum aktif olduğunda aşağıdaki avantajları göstermektedir;

* Doğumun doğal ritmi ve ilerlemesi bozulmaz,

* Rahim kasılmalara daha güçlü, düzenli ve sıktır,

* Kasılmalar arasında daha fazla gevşeme sağlanır,

* Rahim içi basınç sürekli olarak daha yüksektir,

* Doğumun birinci ve ikinci dönemleri daha kısadır. Bazı çalışmalar aktif doğumlarda %40’a varan süre kısalmaları göstermektedir.

*Doğumlar daha rahat ve stressiz olduğu için anestezi ihtiyacı çok daha azdır.

* Yenidoğan sağlığı genellikle çok daha iyidir.

* Kadınlar doğuma tam olarak katıldıklarını ve kontrolün onlarda olduğunu hissederler. Çoğu zaman coşkulu ve mükemmel bir doğum tecrübesi yaşarlar.

 10.Aktif ve pasif doğumun her ikisine de şahit olanlar için , aktif doğum tartışmasız olarak genellikle daha kolay, güvenli ve anne-bebek için yararlıdır. Aktif doğum sonrasında anne, bebeğin ondan çıkarıldığını değil, bebeğini doğurduğunu hisseder. Yüz yüze il karşılaşmalarında, her ikisi de birlikte doğuma katılmışlardır. Her ikisi de ilaçsızdır ve aktiftir. Her ikisi de sağlıklıdır. Bu durum kaçınılmaz olarak anne-bebek bağlanması ve sevgi dolu sağlıklı aile ilişkilerinin kurulması için en mükemmel ortamı yaratır.

 11. Aktif doğum doğru pozisyonlardan çok daha fazla bir felsefedir. Dik pozisyonları kullanmak için hareket özgürlüğü temel kavramken, aktif doğumun vazgeçilmez tanımı, doğumdaki tercihlerin ve kararların annenin kontrolünde olmasıdır. Bu sayede anne doğuma giren kişilerle çok daha yaratıcı ve saygılı bir ilişkinin coşkusunu yaşar. Doğumda müdahale gerektiğinde, yapılacak müdahalelerle birlikte aktif doğum prensipleri uygulandığında, riskler ve yan etkiler azalır. Bu sağlanınca, doğal veya yardımla olsun, her doğum aktif doğum olarak adlandırılabilir.

 12.Doğumda uygulanan gereksiz müdahalelerin sağlığımız üzerindeki uzun dönemli etkileri gittikçe ilgi çeken bir alandır. Çalışmalar göstermektedir ki, fizyolojik bir doğum potansiyelini arttırmak için, modern tecrübeler ve genetik içgüdülerimiz ile, doğum servislerinin tavırları, ebelerin eğitimleri ve kadınların doğuma hazırlanmalarındaki temel değişimler kaçınılmazdır.

13.Doğum her kadının hayatında özel bir tecrübedir. Yarı içgüdüsel, yarı öğrenilen bir güç yolculuğudur. Birçok şeyi iyi yapmak için ustalık gerekir ve doğum da bunlardan farklı değildir. Anne adayı hamilelik ve doğum için bilgiden çok daha fazlasına ihtiyacı duyar. Doğuştan gelen doğum kabiliyetine güvenmesi ve dik pozisyonlarda rahat edebilmesi için, hamilelik boyunca fiziksel, ruhsal ve duygusal bir hazırlık dönemine ihtiyacı vardır. Aktif doğum için hazırlık anneye, içgüdüsel potansiyeline ulaşabilmesi ve güvenebilmesi için bedensel ve zihinsel olarak derin bir gevşeme getirmelidir.

14. Bir bebeğin doğumu aile içinde bir kutlama olmakla beraber, son ana kadar belli olmayan kritik bir olaydır. Her toplumda gerek doğum yapma gerekse doğuma yardım ustalıkları saygı görmektedir. Modern batı toplumlarında doğuma teknolojinin girmesi, yeni güvenlik ve hayat kurtarıcı uygulamaları beraberinde getirmiştir. Ancak kadınların bir çoğuna yaygın ve rutin olarak uygulanan bu teknolojilerin, tüm dünyada komplike ve müdahaleli doğum oranlarını arttırdığı gösterilmektedir. Bu durum değerli ve gerekli ebelik yeteneklerinin kaybolması sonucu annelerin olduğu kadar ebelerinde tatmin ve kendine güven duygularında azalmalara sebep olmaktadır. Medikal yardımcılar, doğum uzmanları haline gelmiştir. Bunun yanında, doğum yapan kadının yetenekleri o kadar ihmal edilir olmuştur ki, kadınların nesillerden bu yana anneden-anneye aktarılan eski doğum bilgileri ile bağları kopmuştur. Bu yetenek ve güç dengesi, doğum yapanın yani annenin içgüdüsel kabiliyet, özgürlük ve gücü yeniden geri alınarak onarılmalıdır. Aktif Doğum Hareketi doğum yapan kadınların yeniden içlerindeki gücü keşfetmelerine ve doğumun dünyada yeni baştan algılanmasına adanmıştır.

 Books and reports

Arms, S. Immaculate Deception II - Myth, Magic and Birth. Celestial Arts. 1994

Balaskas, J. Active Birth. Thorsons UK, Harvard Common Press. US 1992

Beech, B. Water Birth Unplugged. Books for Midwives 1996

Burns, E., Kitzinger, S. Midwifery Guidelines for Use of Water in Labour. Oxford Brookes University. 2000

Enkin, M., et al.

A Guide to Effective Care in Pregnancy and Childbirth. 3rd Edition. Oxford University Press. 2000

Flint, C. Sensitive Midwifery. Butterworth Heinemann. 1986

Francome C, Savage W, et al. Caesarean Birth in Britain. Middlesex University Press. 1993

Gelis, J. History of Childbirth - Fertility, Pregnancy and Birth in Early Modern Europe. Polity Press. 1991

Goer, H. Obstetric Myths versus Research Realities: A Guide to the medical literature. Bergin & Garvey. USA 1995

Odent, M. The Nature of Birth and Breastfeeding. Bergin and Harvey. 1992

Odent, M. Birth Reborn. Souvenir Press: 2nd edition. London 1994

Odent, M. The Scientification of Love. Free Association Books. London 1999

Prija, J.V. Birth Traditions and Modern Pregnancy Care. Element Books. 1992

Robertson, A. Empowering Women. ACE Graphics. 1994

Simkin, P. and Ancheta, R. The labor progress handbook. Blackwell Science. Oxford 2000

Tew, M. Safer Childbirth? A Critical History of Maternity Care. Chapman and Hall. 1990

Thomas, P. Every Woman’s Birth Rights. Thorsons. 1996

Wagner, M. Pursuing the Birth Machine - The search for Appropriate Birth Technology. ACE Graphics. 1994

Report of the Expert Maternity Group. Changing Childbirth. HMSO. 1994

Winterton Report 1992. The House of Commons Health Committee 2nd Report. Maternity Services Vol.1 HMSO 1992



Articles

1. Arroyo. J., Menendez, A., Salmean, J., Manas, J., Lavilla, M., Martin, S.M., Elizaga, I.V., Crespo, J.Z. Effects of different positions in labour. Fifth European Congress of Perinatal Medicine, Sweden 1976

2.

Caldeyro-Bacia, R. The influence of maternal position on time of spontaneous rupture of the membranes, progress of labour, and foetal head compression. Birth and Family. Journal 6:1, 1979. pp.7-15

3. Broadhurst, A, Flynn, A M, Kelly, J and others. The effects of ambulation in labour on maternal satisfaction, analgesia and lactation. In: Zichella (ed) Proceedings of the 5th International Congress of Psychosomatic Medicine in Obstetrics and Gynecology, Rome, 1979, pp 943-946

4. Chan, D.C.P. Positions in labour. British Medical Journal. 1:12, 1963 pp.100-102

5. Clarke, A.P. The influence of position of the patient in labour in causing uterine inertia and pelvic disturbances. Journal of American Medical Association 16, 1891. pp.433-435

7. Diaz, A.G., Schqarez, R., Fescina, Y.R., Caldeyro-Barcia, R Efectos de la position vertical materna sobre la evolution del parto. Separata de la Revista Clinica e Investigation en Ginecologia y Obstetrica, 3. 1978. pp.101-109

8. Flynn, A.M., Kelly, J., Hollins, G. and others. Ambulation in labour. British Medical Journal. 2:26, 1978, pp.591-593

9. Gardosi, J., Sylvester, S. and B-Lynch, G. Alternative positions in the Second Stage of labour; a randomised trial. British Journal of Obstetrics and Gynaecology 1996: 1290-96. 1989

10. Gestaldo, T.D. The Significance of maternal position on pelvic outlet dimensions. Correspondence, Birth 19. 14: 230. 1992

11. Gupta, J.K., Nikodem, C. Maternal posture in labour. European Journal of Obstetrics and Gynaecology and Reproductive Biology. 92:2, 2000. pp. 273-277

12. Haire, D. Obstetric drugs and procedures: Their effects on mother and baby. (Part 1) AIMS (Australia) Quarterly Journal 6. 1: 1-8. 1994

13. Humphrey, M., Hunslow, D., Morgan, S., Wood, C. The influence of maternal posture at birth on the foetus. Journal of Obstetrics and Gynaecology. British Commonwealth 80. 1973 pp. 1075-1080

14. De Jong, P.R., Johanson, R.B., Blaxen, P. and others. Randomised trial comparing the upright and supine positions for the second stage of labour. British Journal of Obstetrics and Gynaecology, 104:5 1997 pp. 567-571

15. Joseph, J. The joints of the pelvis and their relation to posture in labour. Midwives Chronicle, 101:1202, 1988. pp. 63-64

16. Kimball, C.D., Chang, C.M. et al. Immunoreactive endorphin peptides and prolactin in umbilical vein and maternal blood. American Journal of Obstetrics and Gynaecology. 14:104-5; 1987

17. King, A.F.A. The significance of posture in obstetrics. New York Medical Journal 80, 1909 pp.1054-1058

18. Kouvenen, K., Teramo,K. Effects of maternal position on fetal heart during extradural analgesia. British Journal of Anaesthesia 51:767, 1979.

19. Liu,Y.C. The effects of the upright position during childbirth. Image: Journal of Nursing Scholarship, 21:1, 1989. pp. 14-18

20. Markoe, J.W. Posture in obstetrics. Bulletin Lying in Hospital. NY 11. 1917 pp.11-26

21. McKay, S., Roberts, J. Second stage labour: what is normal? Journal of Obstetric, Gynecologic, and Neonatal Nursing, 14:2 1985. pp.101-108

22. McKay, S. Squatting: an alternate position for the second stage of labour. MCN- American Journal of Maternal/Child Nursing, 9, May/June 1984 pp.181-183

23. McManus, T.J., Calder, A.A. Upright posture and the efficiency of labour. Lancet 1:14 1978 pp.72-74

24.

Mendez-Bauer, C., Arroyo, J., Zamarriego, J.O. Maternal standing position in first stage of labour. Reviews in Perinatal Medicine. Vol 1, Eds Scarpelli, E.M.and Cosmi, E.V. Baltimore, University Park Press 1976. pp. 281-293

25. Mitre, N. The influence of maternal position on duration of the active phase of labour. International Journal of Gynaecology and Obstetrics, 12:5 1974 pp.181-183

26. Moss, I. R., Conner, H. et al. Human beta endorphin-like immuno-reactivity in the perinatal/neonatal period. Journal of Pediatrics. 1982. 101; 3:443-46.

27. Newton, N. The fetus ejection reflex revisited. Birth 1987; 14:106-8

28. Nikodem, V.C. Immersion in water during pregnancy, labour and birth. (Most recent amendment, June 1997). The Cochrane Library, Oxford - 1998, Issue 1.

29. Odent, M. Birth under Water. Lancet. Dec 24 1983. pp.1476-77

30. Odent, M. Position in delivery. Lancet. May 12 1990. p.1166

31. Odent, M. The fetus ejection reflex. Birth. 1987. 14:104-5

32. Read, J.A., Miller, F.C., and Paul, R.H. (1981) Ambulation versus oxytocin for labour enhancement. American Journal of Obstetrics and Gynaecology 139:669-72.

33. Rhodes,P. Posture in obstetrics. Physiotherapy 1967 53: pp.158-163

34. Roberts, J.E. Maternal positions for childbirth: a historical review of nursing care practices. Journal of Obstetric, Gynaecologic and Neonatal Nursing, 8, Jan/Feb 1979 pp.24-32

35. Roberts, J.E. Alternative frontiers for childbirth. Journal of Nurse Midwifery. 25:4 1980

36. Roberts, J.E., Mendez-Bauer,C., Wodell, D.A. The effects of maternal position on uterine contractility and efficiency. Birth, 10:4, 1983. pp.243-249

37. Simpkin, P. (1991/2) Just another day in a woman’s life? Women’s long term perceptions of their first birth experience. Parts 1 and 2, Birth 18.4: 203-10; and Birth 19.2: 64-81

38. Stand and deliver. Lancet, 335:8692, 1990 pp.761-762

39. Stewart, P., Spiby, H. Posture in labour. British Journal of Obstetrics & Gynaecology, 96:11,1989, pp.1258-1260

40. Stewart, P. Influence of posture in labour. Contemporary Reviews in Obstetrics and Gynaecology, 3:3 1991 pp.152-157

41. Stewart, P., Calder, A.A. Posture in Labour: patients' choice and its effect on performance. British Journal of Obstetrics and Gynaecology, 91:11 1984 pp.1091-1095

42. Taffel, S. M., Placek, P. J. and Kosary, C. L. (1992) U.S caesarean section rates 1990: An update.Birth, Vol.19, no. 1, pp.21-2

43. Tew, M. (1986) Do obstetric intranatal interventions make birth safer? British Journal of Obstetrics and Gynaecology 93: 659-74

44. Walsh, D. Birth positions in a large consultant unit. The Practising Midwife, June 1998 Vol. 1 No 6, pp 34-35

45. Williams, R.M., Thom, M., Studd, J.W.W. A study of the benefits and acceptability of ambulation in spontaneous labour. British Journal of Obstetrics and Gynaecology, 87:2 1980 pp. 122-126

Active Birth Centre

25 Bickerton Road

London N19 5JT

Tel: 020 7281 6760 - Fax: 020 7485 3503

www.activebirthcentre.com

Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız


 

Jale Özen DDB

Doğumda Zamana Saygıya Dair


Doğumun zamanını beklemek ve doğumda da zamana saygı duymak... Süreci yaşamak ve hissetmek

İşte gene harika bir doğum.

Dr.Ahmet Akkoca' dan dinliyoruz:

42+1 haftada aramıza gelen Sofi bebek doğumda zaman...

Devamını oku...

Çevrimiçi Kullanıcılar

Şu anda 15 ziyaretçi çevrimiçi

DDB

  AMACI NEDİR?


Doğal Doğum Bilincinin amacı, toplumu, özellikle de anne ve babaları doğumun doğal olmasının önemi ve tekniği hakkında  bilinçlendirmek, kalıplaşmış ve korkunun beslendiği kalıpları kırmaktır. Toplumları gerçek değerlerini kaybetmemiş bir toplum olarak güçlü kılmanın en önemli yolu, anne bebek arasındaki bağları ve  dolayısıyla da aile bağlarını kuvvetlendirmektir. Bu bağların en güçlü ve en derin olanı hamilelikte ve doğum sırasında anneyle bebek arasında kurulabilir. Sonrasında kazanılabilecek güçlü diğer bağlar da  ailesel ve toplumsal değerler ile ve sevgiyle saygıyla kazanılır.


BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...