SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Doğumun Planı Olur mu? Kontratı?

Doğum planı nedir? Doğumun planı olur mu? Doktorlar doğumu planlayamıyor mu da, bir doğum planı sözkonusu oluyor? Doğum planını kim yapar? Doğum planı olmazsa ne olur? Doğum planı kime verilir? Doğum planına uyulmadığı takdirde ne olur?

Doğum Planı, annenin bebeğini arzu ettiği şekilde doğurabilmesi ve kendisine yapılabilecek arzusu dışında ve gerçekten gerekli olmayan müdahaleleri engellemek  için önceden kendisi tarafından hazırlanan bir mukaveledir.

Bizim yaşantımız içinde alıştığımız düzenin, hastanede kendimizi doktorumuzun ellerine teslim etmek olduğu düşünüldüğünde bu mümkün mü sorusu geliyor aklımıza.. Doktora güvenmek kötü mü? Hayır, elbette değil, en güzel şey belki de hastanedeyken doktorumuza güvenmek... Ancak doğum bambaşka bir konu. Ve gerek doğum gerekse de her türlü hastalıkta hasta haklarımızı bilmemiz gerekliliği çok ama çok açık. Biz bunu doğumdan yakaladık sadece. Çünkü konumuz bu. Ama genelde de hasta haklarını herkesin bilerek artık sorumluluk alması gerekiyor.

Bebeğimizi nasıl doğuracağımız tamamen bizim inisiyatifimizde olup, doğal doğumu tercih ediyorsak gerekliliği tartışılabilir her türlü müdahaleye de dur deme hakkımız var. Önemli olan bebeğimizin sağlıkla dünyaya gelmesi ise, bunun için yapılması gereken herşey yapılmalı elbette. Ama bir doğum kontratı annenin bilinçli olduğunun, bilgi sahibi olduğunun, doğum hakkına saygı duyulması gerekliliğini bildiğinin ve beklediğinin göstergesi olup, doktora da mecbur olmadıkça müdahale yapmamayı hatırlatır. Yani doğumun doğal hızında ve akışında ilerlemesi için anneye izin ve destek vermek. Doğumu saygıyla ve sabırla beklemek.

Bu kontrata uyulmazsa dış ülkelerde mahkemelerde hak aramaya uzanan sonuçları olduğundan yaklaşımlar çok daha farklıdır. Bizde ise sadece doktorumuza " Bu anne doğal doğum yapmaya kararlı ve ona bu konuda izin verip destek olmalı, ancak acil durumda müdahale etmeliyim" kararını vermesinde etkili olabilir.

Bu planı doğumdan çok daha önce doktorunuzla paylaşmalı, amacınızın onun işine karışmak değil, sadece doğal doğurabilme hakkınızdan kendinizi ve bebeğinizi mahrum etmemek olduğunu anlatmalısınız. Doğumun ardından bebeğinize yapılacak işlemler de dahil. Çünkü doğa anneyle bebeğe doğumun hemen ardından bir ten birlikteliğini daha uygun görmüş. Bu en doğal haklarınızdan biri. Bebeğiniz kucağınızda da muayene edilebilir.. Temizlenmesi hemen gerekmez. Kordonunun hemen anında kesilmesi şart değildir. vb...

Sevgili Gül Çanakçıoğlu eğitimlerden sonra aramızda ilk doğum planını doktoruyla paylaşan arkadaşımızdı. Bu planı altta okuyabilirsiniz.

Miami' de Hypnobirthing ile doğum yapan Elif Doğan da güzel bir doğum planını hastane ile paylaşmış.. Şimdi de bizlerle paylaşıyor.. Buradan da okuyabilirsiniz.

Sevgili Gül 'ün planına da bakalım bir:

Her anne adayının ayrı bir hamilelik hikayesi olduğu gibi ayrı bir doğum hikayesi vardır. Bu hikayeyi elbette tıbbi bir takım koşulların belirlediği bir gerçek ama anne adayının da bu süreçte etkin olabileceği birçok noktanın olduğunu ben de okudukça daha iyi anladım. Böylece doktorumun da onayıyla ekteki doğum planımı oluşturup beni çok yakın bir tarihte bekleyen doğumuma ve bebeğime daha çok konsantre olmaya başladım.


1. Anne ve bebeğin birbirleriyle en sağlıklı iletişim kurma yolunun öncelikle doğal doğumdan başladığına inandığım için doğal doğumu destekleyen ve ekibinin de buna hazırlıklı olduğu bir hastanede doğumumu gerçekleştirmek istiyorum.

2. Tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece bebeğimi normal doğum yöntemi ile gerçekleştirmek ve bu konuda başta doktorum Prof.Dr. Engin Oral'ın gözetiminde güvende olduğumu bilerek kendisinin fikirlerine saygı duyduğumu belirtmek istiyorum.

3. Bebeğimin suyu yeterli olduğu sürece, kasılmalarımın doğal seyrinde ilerlemesini, doğumumun kendi ritmini yakalamasını istiyor, damardan ilaçlarla doğumumun erken başlatılmasına veya hızlandırılmasına sıcak bakmıyorum. Her doğumun sürecinin farklı işlediğini biliyor, dolayısıyla benim ve ailemin bu süreçte gereken sabrı göstereceğine inanıyorum.

4. Açılma döneminde bebeğin doğum kanalına rahat girebilmesi için kasılmalar boyunca hareket etmekte özgür olmayı, serum veya diğer cihazlara yatar vaziyette sürekli bağlı kalmayı tercih etmiyorum.

5. Doğumumun bütün evreleri boyunca gerekli olan fiziksel ve duygusal destekçimin ve doğum koçumun eşim olduğunu ve doğumla ilgili tüm konuların açıklıkla kendisiyle paylaşılabileceğini belirtmek istiyorum.

6. Doktorumun tavsiyesi doğrultusunda lavman yapılmasını kabul ediyor, fakat aynı zamanda ilk fazda tansiyon ve kan şekerimin düşmesini engellemek için tuzlu veya şekerli (bisküvi,kraker vb.) gıdaları alabilmeyi talep ediyorum.

7. Kasılmalar sırasında anestetik ilaçlar yerine derin gevşeme, nefes teknikleri, masaj gibi yöntemler kullanarak ilk fazı tamamlamayı istiyor, öte yandan epidural anestezinin de çok gerekli olduğu durumda benim yararıma olan bir ağrı kesici yöntem olduğunu destekliyorum.

8. Doğumum esnasında doğumhanede yarı yatarak doğumumu gerçekleştirmek istiyor, ıkınmalar esnasında bedenimin verdiği sinyallere ve doktorumun sözel desteklerine riayet edeceğimi belirtmek istiyorum.

9. Bebeğimin kordon kanından elde edilen kök hücreleri kordon kanı bankasında saklamak istediğimden dolayı, kordonun bu prosedüre uyacak şekilde kesilmesini rica ediyorum.

10. Doğumdan hemen sonra anneyle bebek arasında kurulacak olan ilk ten temasının doğumun en güzel kazancı olduğuna inanarak, bebeğimin temizlenmeden, yıkanmadan veya testleri yapılmadan once göğsüme verilmesini talep ediyor ve ilk sütümü o esnada bebeğime vermek istiyorum.

Saygılarımla,
Gül Çanakçıoğlu

Teşekkürler sevgili Gül, teşekkürler sevgili Elif... Pek çok anneye örnek olacağınız kesin. Sevgilerimle,

Jale Dural