SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Kordon Kanı Bir Muamma mı? Yoksa...

Kordon kanı alınmalı mı, alınmasına gerek yok mu? Kordon Kanı alınmasının yararları nedir? Ne amaçla alınır ve saklanır? Kordon kanı alınmasına karar verdiysek bu nasıl olur?

Aslında hamilelik döneminde her anne adayının aklından dönüp geçen bir soru silsilesi bu ardı arkası gelmeyen. Sonunda kadın doğum uzmanına sorulur ve o ne derse o olur... "Gerekir" veya "gerekmez" der doktoumuz doğal olarak kendi bilgi ve deneyimine göre ... ve çoğumuz da  araştırmayız artık o noktada...

Saklanabilme sınırı var mıdır? Sadece bir masraf kapısı mıdır? Kimlerin saklatmasında fayda vardır?

Soruların sonu da gelmez hiç aslında.

Hamileler Kulübünü kurduğumdan beri hamile kadınlar ve doğum olayıyla ve ardından da bebeklerle iç içeyim. Hepsi mutlaka bu konuda takılır kalır ve doktoru ne derse o olur.

Bu arada bana ve hamilelerimize de kordon kanı bankalarından sürekli broşürler gelir, bilgiler aktarılır, kimi çok doyurucudur, kimi eksik bıraktığı noktalarla güven telkin edemez vs..Ama hepsinde ortak takıldığımız nokta saklanabilirlik sene sınırıdır. Yasal olan bir sürec de vardır çünkü saklanabilme konusunda.

Oysa gelişen tıp dünyası hergün yeni araştırmalarla çalkalanmakta, mucizeler de yaratılmaktadır. Olmadık devasız dertlere çözümler yaratılır insanın gene kendi vücudundan... DNA ile oynamak bile mümkündür. Genetik ilerlemiştir. Kök hücre tedavisi artık uygulanagelen bir tedavi olmuştur bile. Peki neden kordon kanından elde edilebilirliği yüksek faydalar da yıllar içinde daha da artma göstermesin ki?

Bu konu beni de çok düşündürdü uzun zamandır.

Sonunda bir firma çıktı dedi ki bana "Bizde 15 yıl süre sınırı yok. Saklayabilme imkanımız güvenlik olarak da, süre olarak da sınırsız ve güvenli"

İşte orada durdum. Ve sizlerle de paylaşmaya karar verdim... İşte bir mini röportaj...


1. Kordon Kanı Bankacılığı ve kök hücre bize yabancı terimler, öncelikle bizi bu terimlerle tanıştırır mısınız?

Kök hücreler vücudumuzda bütün dokuları ve organları oluşturan ana hücrelerdir. Henüz farklılaşmamış olan bu hücreler sınırsız bölünebilme ve kendini yenileme, organ ve dokulara dönüşebilme yeteneğine sahiptirler.

Kök hücreler, bir insanın yaşamı boyunca bozulan hücrelerinin yerini tutar, yeniden oluşturur ve tamir ederler. Ancak, insanlar yaşlandığında kök hücreler de yaşlanır ve yıpranırlar. Ve bu yüzden kök hücreleri gelecekte kullanmak için saklamak çok iyi bir fikirdir.

İnsan vücudundan en kolay ve acısız elde edilen kök hücreler; kordon kanı kök hücreleridir. Bu hücreler aynı zamanda en saf ve temiz hücrelerdir.

Doğan bir bebeğin kordon kanı kök hücrelerinin toplanıp kendi adına saklanması ‘özel kordon kanı bankacılığı' olarak bilinmektedir .

2. Neden bebeklerimizin kök hücrelerini saklamalıyız? Gelecekte bize ne getirisi oluyor?

Kök hücreler günümüzde kanser, sinir sistemi hastalıkları (Alzheimer) ve hasarları, metabolik hastalıklar (diyabet), organ yetmezlikleri, romatizmal hastalıklar, kalp hastalıkları, kemik hastalıklarını da içeren toplam 96 hastalığa tedavi imkanı sunmaktadır. Günümüzde bu hastalıkların bazılarının tedavisinde organ veya doku nakilleri yapılmaktadır. Ancak, organ veya doku nakli gerektiren hastaların çokluğu, uygun organ ve dokunun her zaman bulunamaması gibi sorunlarla sürekli karşılaşılmaktadır. Bilim ve teknolojideki son gelişmeler doğrultusunda kök hücrelerin bu alanda kullanılması gündeme gelmiştir.

Bebeğinizin kök hücrelerini korurken, bilinmesi gereken en önemli olan şey, onların bebeğin genetik yapısıyla 100 % uyumlu bir kaynak olduğudur. Bu yüzden de organ nakillerinde yaşanan reddetme kaygısı ortadan kaybolur.

Doğum esnasında, bebek dünyaya geldikten sonra, kordonda kalan kan kordon kanı torbasına toplanmaktadır. Toplanmadığı taktirde, tıbbi atık olarak çöpe atılan kordon kanı, toplanarak bebeğinizin gelecekteki kullanımı için saklanmaya alınmaktadır. Unutulmamalıdır ki kordon kanı en saf ve temiz kök hücrelerin tek kaynağıdır.

3. Sanırım kök hücreleri Türkiye'de saklanmıyor. Neden? Ve siz bu işlem için hangi ülke ile işbirliği içindesiniz?

Günümüzde Türkiye'de ve farklı ülkelerde kordon bağı bankacılığı konusunda hizmet veren birçok kuruluş bulunmaktadır ancak LifeCord'un bu konuda Avusturya'yı tercih etmesinin birçok sebebi vardır.

Bunlardan birincisi, Türkiye'deki gibi kök hücrelerin saklanmasında15 senelik bir saklama süresi limiti yoktur. Belirli hücrelerin dondurularak saklanması konusunda yaklaşık 50 seneden beri deneyim elde edilmiştir. Bu şekilde saklanan hücrelere ait bilinen bir dezavantaj mevcut değildir. Çok sayıda araştırmacı gruplar, kordon kanından elde edilen kök hücrelerinin de uzun sürelerle saklanmasının hücre materyalinin kaltitesi üzerinde hiçbir etki yapmadığını göstermişlerdir. Uluslar arası tıp literatür raporlarına göre, kordon kanı kök hücrelerinin ömür süresi için belirleyici faktör saklama süresi değil, dondurma ve çözme tekniğidir. LifeCord laboratuarında kullanılan teknoloji ile kök hücreler ömür boyu saklanabilmektedir.

Ayrıca Avrupa Birliği kriterlerini biliyoruz, her türlü konuda oldukça hassas ve detaycılar. Avusturya'da kordon kanı saklanmaya alınmadan önce Avrupa Birliği kriterlerine göre gerekli bakteri ve virüs testleri yapılmaktadır. Bu sayede ihtiyaç durumunda kök hücrelerin sağlıklı ve 100% kullanılabilir olduğu baştan garanti edilmektedir.

Diğer bir fark ise sadece Avrupa'da kök hücreler 30 katına kadar çoğaltılabilmektedir. Bu da ilerde transplantasyon için gereken miktarda kök hücrelerin sağlanmasını ve belki de bir kerenden fazla kullanımını sağlamaktadır.

Şunu da eklemekte fayda var; bankamızda saklana kök hücreler, Avrupa Sağlık Birliği tarafından ‘İLAÇ' olarak kabul edilmektedir.

4. Kordon kanı neden bir ilaçtır. Bu ne demek?

Kordon kanı kök hücreleri Avrupa'da, belli spesifikasyonlara ve kriterlere uygun saklandıkları taktirde, ‘İLAÇ' statüsünde olmaktadırlar. Tıpkı bir ilacın insanda iyileştirici ve bazen hayat kurtarıcı etkisi ispatlandığı gibi, kök hücrelerin de iyileştirici ve bazen hayat kurtarıcı etkisi tıbben Avrupa'da ispatlanmıştır ve ‘Avrupa Topluluğu Sağlık Birimi' tarafından kabul edilmiştir. Bundan dolayı, bu kirterlere uygun saklandığı taktirde, kordon kanı kök hücreleri, ‘İLAÇ' statüsünde olmaktadırlar.

5.Lifecord'dan bahseder misiniz?

LifeCord, Türkiye'de 2002 senesinden beri kordon kanı bankacılığı hizmei vermekte olan bir Bioteknoloji şirketidir. 2002 senesinden beri devamlı dünya çapındaki bioteknoloji alanında gerçekleşen yenilikleri takip ederek Türk halkına sunmaktadır.

LifeCord 2003 senesinden beri , Avusturya'da kordon kanından kök hücre toplayıp saklanma konusunda test edilmiş ve resmi olarak onaylanmış ilk Avusturya kuruluşu olan Eccocell Bioteknoloji şirketi'nin Türkiye temsilcisidir.

Kordon kanından alınan kök hücrelerin işlenmesi ve saklanması Graz'da bulunan Eccocell Laboratuarları'nda gerçekleştirilmektedir. Çok sayıda yerli ve yabancı doktor ve bilim adamının işbirliği ile, kök hücreler tıbben mümkün olan en üst standartlarda saklanmaktadır.

Detaylı bilgi için:
www.lifecordturkey.com

Tel: (212) 224 90 33

 

Sevgilerimle

Jale Dural