SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Hamilelikte Neden Yoga Yaparız?


Yaşadığımız dünya yeterince gerginlikler, stresler, acabalar , yorgunluklar, bitmez duran işler ve yollarla doluyken bir de hamileliğin getirdiği psikolojik dalgalanmaların  ve binlerce soru işaretinin içinde olmaktan sıyrılıp, huzuru ve doyumu bulmak için yoga yaparız.



Yoganın hedefi içimizdeki ışığı açığa çıkartmak, kendimizi tanımak ve evrenin ruhuyla bağlanmaksa, mutluluğu yakalamaksa, hamile yogasında da aynı hedefler söz konusu... Hamilelik döneminde rahatlayabilmek, gerilimlerden arınabilmek anne adayı için olduğu kadar içinde büyümeye başlayan bebeğin bedensel ve ruhsal sağlığı için de aynı derecede önemli... Kadın ruhen kontrolünü sağlayabildiği sürece içinde pozitif enerji akışlarını da sağlayabilir. Beden ve kas kontrolünü, gücünü ve esnekliğini sağlayabildiği zaman da hem hamilelikteki bedensel form değişikliklerine, hem doğuma, hem de doğum sonrasındaki fizyolojik ve psikolojik değişimlere karşı güçlü, dayanıklı, kontrollü olur.

Hamilelik zaten tek başına, mucizevi bir enerji ve yaratıcılık zenginliğini getirir. Bu zenginlikle tüm duygular yükselişe geçer.. Üzüntü, aşk, mutluluk, sevinç, kıskançlık, kızgınlık ve diğer tüm duyguların derinlikleri maksimuma çıkar, ritimleri artar... İşte yaşanan bu duyguları yogayla pozitife yönlendirebilmek bebeğin de sağlığı için gereklidir... Asanaları yaparken bir hareketi tanımına uygun yapabildiğimiz kadarıyla yapar ve bedenimizin isteği yönünde o hareket içinde kalırız.. Sonra hareketten çıkarız. Bir hareket içinde kalırken, bedenimizi dinleriz, bedenimiz bize sınırlarımızı zorlamayı ve elde edilebilenle yetinmeyi öğretir... Hareketin içindeyken 2 nokta vardır ki: birinci nokta kendimizi zorladığımız nokta, diğer nokta ise bedenimize zarar vereceğimizi hissettiğimizde durduğumuz nokta.. Bu iki nokta arasında dengede kalabildiğimiz nokta ise bize bir yaşam dersi verir aslında.. Elde etmeyi istediğimiz bir şey için ne zaman kendimizi zorlayıp, ne zaman kendimize zarar vereceğimizi hissettiğimizde duracağımızın bilinci.. Asanalar sırasında kaslarımız çalışırken hareketin tarifine göre nefesimizi bilinçli alıp vermemiz, içimize yönelip gevşeyebilmemiz, sakin ve kontrollü olabilmemiz yaşam için de öğretimiz olur zamanla..Dengeli, olumlu, yapıcı ve kontrollü olabiliriz. Asanalarla bedensel formumuz artarken iç organlarımız rahatlar, kanda oksijen artar.. Metabolizmamız düzenlenir çünkü tüm hormon salgılarımız düzenlenir. Sinir sistemi, bağışıklık sistemi, kan dolaşımı, sindirim sistemi düzenlenir.

Doğuma ve sonrasındaki hayatımıza hazırlıklı olmak, ruhundan ve bedeninden emin olabilmek için prenatal yoga önemlidir..

Kadının içinde büyüyen bebeği ile kuracağı iletişim, yoga ile daha da derinleşir, bir iç diyalog haline gelir... Bu diyalogu yaşamak ise apayrı bir güzellik ve anlamdır. Hamilelik dönemi kadın hayatının önemli dönüm noktalarından biri. Bu dönemi geçirirken günümüz kadını daha bilinçli, daha araştırmacı, daha etken.. Asla pasif kalmadan, önceki jenerasyonlardan gelen davranış şekillerini sorgulayıp, irdeleyerek hareket eden, bilimsel araştırmaları takip eden, hurafelerin etkisinde kalmayan bir kadın... Bebeğini sevgi ve heyecanla beklerken daha rahimden itibaren bebeğine neler katabileceğinin araştırmalarını yapan bir kadın...Bildiklerine dahasını ekleme gayretinde olan bir kadın. Çünkü doğumun "Allah verdi " den öte mucizesinin farkında olan bir kadın. Bedenini keşfetmeye hazır bir kadın..Bedenini ve bebeğini keşfetmeye çalışan bir kadın...
Bu keşif sırasında kendi sınırlarını, kendini dinleyerek ve izleyerek belirleyebilmesinde en belirgin yollardan biri YOGA..

Hamilelik kadın için, tüm dikkatiyle kendi içine dönebilmesi, kendini ve sınırlarını tanıyabilmesi ve hatta kendi sınırlarını genişletebilmesi için mükemmel bir dönemdir. Bu dönemde kadın, vücudundaki ve ruhundaki değişimleri gözlemleyip, hissederek ve bunlara uyumlanarak hiç bilmediği yönlerini tanıyabilir. Odaklanma ve konsantre olmayı öğrenir. İhtiyac duyduğunda gevşeyebilmeyi ve bu gevşeyebilmeyi kontrol edebilmeyi öğrenir. Nefesini kontrol edebilmeyi öğrenir. Sancıları nasıl sükunetle yenebileceğini yaşayarak deneyimler. Bu ruh haliyle doğuma da hazır olacaktır. Kendine güvenecek ve her türlü zorluğun üstesinden gelebilecek gücü taşıdığına inancı artacaktır.

Hamilelikte yoganın faydaları :
* Stres, yorgunluk ve her türlü gerilimden sıyrılmayı sağlar
* Sırt, göğüs, omuz, bel ve karın kasları hamilelikte ve sonrasında çok önemlidir.Bu bölgelerin güçlenmesini sağlar.
* Hamilelik nedeniyle değişime uğrayan vücut duruşunu yani postürü düzeltir. Ki pek çok insanın vücut duruşu hamile olmadan da hatalı olabilmektedir ve bunun en büyük sebebi egzersiz eksikliği, yanlış yaşam alışkanlıkları, ergonomik olamayan oturuş, duruş ve yatış şekilleridir. Sinirsel gerilimler de vücut duruşunu bozacak şekilde kasları kasmaktadır.
* Hamilelikteki bulantılar, sindirim bozuklukları, kabızlık, ödem, baş ağrısı, dolaşım bozuklukları gibi problemler düzenli yoga ve hareketlerle çözüme ulaşabilecek veya en aza inecektir.
* Vücudun doğuma hazırlanabilmesini, daha güçlü ama daha esnek olabilmesini sağlar.
* Krampları azaltır.
* Bel ve kuyruk sokumu ağrılarını giderir.
* Bacakların güçlenmesini sağlar ki bu da pelvis ve omurgayı hizada tutmaya yarar, bacakların ve kalçanın güçlü olması duruşu etkileyerek bele ve alt sırta binen yükü önemli ölçüde azaltır.
* Hamilelik sırasında siyatik sinirine olan basınç artabilir ve ağrıya sebep olabilir. Diz arka kirişlerinin esnetilmesi siyatiğe iyi gelir. Yoga hareketleri bu esnemeyi sağlar .

Peki hamilelikte yoga yaparken nelere dikkat etmelidir? Hamile olmayan birisinin yaptığı yoga hareketleriyle hamile birisinin yaptığı yoga hareketleri arasında fark var mıdır?
Temeldeki hareketler hamilelikte yapılabilir. Ancak bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır:
• Hamilelik her kadın için ayrı gelişimleri beraberinde getirir, bu nedenle birinin rahatlıkla yapabildiği bir hareket bir başkası için aşırı gerilmeye veya kasılmaya sebep olabilir. Bu nedenle her hareketi yaparken kişi kendini gözlemlemeli, hissetmeli, tartmalıdır ve zorlandığı hissettiği hareketlere sınır getirebilmeli, kontrol edebilmelidir. Hamilelikte salgılanan RELAKSİN hormonu vücuttaki bağları gevşeten yumuşatan bir hormondur. Bu esneklikten hamilelikte yararımıza yönelik faydalanmak gerekir.
• İlk 3 ay ayakta duruş ve denge hareketlerini abartmamakta fayda vardır. Baş dönmesi , denge kaybı vb. tehlikeli durumlar olabilir.
• Hareketler yani asanaları uygularken hareketlerin içinde kalış süresini uzatmamak lazımdır, mümkün olduğunca yumuşak geçişler halinde devinimleri kullanmak daha yaralı olacaktır.
• Sandalye, duvar, blok vb. destek gereçleri, yastık, top vb. dolgu malzemeleri kullanılmalıdır.
• Aşırı germelerden kaçınılmalıdır.
• Amaç omurgayı açmak, omurların arasını rahatlatmak olmalıdır. Bu nedenle bükülme hareketlerini yaparken hamile olmayan biri gibi davranmak doğru değildir.. Fetusun ezilmeyeceği şekilde omurgayı üst sırttan boyuna doğru bükülme şeklinde açmak daha faydalı olacaktır. Bu bel bölgesindeki omurlarda da rahatlamaya sebep olur.
• Egzersiz sırasında ilk trimestirden sonra sırt üstü pozisyonlarda kalış süresini kısa tutmakta fayda vardır. Uzun kalışlar söz konusu olduğunda sırtı eğimli bir hale getirecek yastıklardan veya rulolardan faydalanmak iyi olur.
• Ters duruşlar, hamilelik öncesinde ileri düzey yoga yapanların uygulayabileceği duruşlar olup, gebelik ilerledikçe özellikle 7. aydan sonra rahatsızlık verecektir.
• Öne eğilmelerde belden değil kalçadan eğilmeye çalışmak gerekir.
• Arkaya esnemelerde karnı fazla germemek lazımdır.
• Dinlenme pozisyonlarında yan yatmak gerekir ve karın büyüdükçe, yan yatışlarda üstte kalan bacağın dizinin altına yastık, top gibi destek koymak faydalı olur.
• Bükülme hareketlerini bel-karın hizasından değil, kürek kemikleri hizasından , sırttan yapmak doğru olacaktır.
• Yoga sırasında yorgunluk duyulduğu anda bırakılıp dinlenilmelidir. Yogadaki amaç yormak değil, enerji vermek, dinlenmiş bir ruh ve beden sağlamaktır.


Mutlu bir hamilelik dönemi geçirmeniz dileklerimle

Sevgiler

Jale dural

 

BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...